Un veí de Tarragona, exercint el seu dret a vot aquest diumenge, 14 de febrer

El PSC s'imposa al Tarragonès amb un esfondrament espectacular de la participació

L'ultradreta de VOX, segona força a Salou i Vila-seca

Les eleccions al Parlament  de Catalunya de l'any 2017, les eleccions del 155, van donar lloc al naixement del concepte Tabàrnia. Tabàrnia era una franja de territori català, situat entre el sud de Barcelona i la Costa Daurada, on Ciutadans, una força radicalment antiindependentista, arrasava, electoralment parlant. 4 anys després, Ciutadans s'escola per l'aigüera i el PSC  s'ha alçat amb la bandera de la victòria  a la part tarragonina de Tabàrnia, la comarca del Tarragonès

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

És una victòria que té molt a veure amb la caiguda  de la participació. De fet, amb el 95,11% escrutat, els socialistes han aconseguit tot just 1.000 vots més que l'any 2017 (20.271 vs. 19.110). Prou per aconseguir ser la força més votada en els tres principals municipis de la comarca: Tarragona capital, Salou i Vila-seca. La participació al Tarragonès, poca broma, ha caigut 30 punts respecte a l'any 2017.

Si el PSC és la cara de la moneda, Ciutadans  és la creu. L'esfondrament  dels taronges quedarà pels llibres d'història: 43.049 vots menys i 28,75% de percentatge de vot menys. El vot constitucionalista, arreu del territori, s'ha quedat a casa. Aquests 43.000 vots no han anat al PSC, ni tampoc els han recollit ni el PP ni VOX (2.014 vots menys els conservadors i 10.561 vots més la formació d'ultradreta). Això sí, VOX ha guanyat a un municipi del Tarragonès, la Pobla de Mafumet. Un titular que no ha aconseguit ni el PP ni Ciutadans. A més a més, la ultradreta ha quedat segona força a Salou i Vila-seca, el cor de Tabàrnia.

ERC, segona força però en caiguda de vots

Els republicans  han quedat  segona força a la comarca del Tarragonès. Ara bé, ERC s'ha deixat poc més de 8.000 vots pel camí en aquests darrers anys. Una constant que també s'ha mantingut arreu: lleugera millora en el percentatge de vot obtingut i caiguda en el nombre de votants. 

Junts ha obtingut la medalla de bronze, a una notable diferència respecte a Esquerra: 16.471 vots per la llista liderada per Raquel Sans i 12.116 per la candidatura encapçalada pel vallenc Albert Batet. Per últim, En Comú Podem ha perdut la meitat dels seus votants, respecte a l'any 2017 i la CUP, com li ha passat a la ciutat de Tarragona, pràcticament ha calcat els seus resultats de les eleccions del 155: 4.415 vots versus 4.467.