AnimaNaturalis interposa fins a sis denúncies contra diversos correbous de l'Ebre

La participació de menors de 14 anys, descàrregues elèctriques o lesions sagnants són algunes de les infraccions que ha detectat aquesta ONG
Imatge d'un bou embolat, a Mas de Barberans | AnimaNaturalis

 

El passat dilluns, 26 de novembre, l’ONG de protecció dels animals AnimaNaturalis va presentar un total de sis denúncies a la delegació del Joc i d’Espectacles de les Terres de l’Ebre, contra els responsables i la comissió de bous d’Amposta, Sant Jaume d’Enveja i Mas de Barberans, al Montsià; i Xerta, a la comarca del Baix Ebre.

AnimaNaturalis denuncia que «les penyes promouen la participació de menors»

Segons els animalistes, «les penyes taurines estan promovent molt activament la participació de menors als correbous», fet totalment il·legal i punible. A Amposta, concretament, durant els mesos de juliol i agost l’ONG va detectar menors de 14 anys participant en els bous capçallats —bou lligat amb cordes— i ha aportat documentació gràfica davant de les autoritats, per tal que ho investiguin. AnimaNaturalis ha denunciat que, a les imatges, fins i tot s’hi pot veure com inciten un menor a encendre les boles de foc col·locades a les banyes de l’animal.

Alguns d'aquests documents i testimonis visuals, de fet, són públics i són les mateixies penyes les que ho comparteixen a les seves xarxes socials. A Facebook, en una fotografia de la Penya Taurina l’Afició d’Amposta s’hi pot veure una imatge d’un bou capçallat titulada «Bou capçallat del Grau. Relleu generacional, pare i fill», on els dos apareixen corrents davant del bou.

Pare i fill, als correbous d'Amposta | Facebook / Penya Taurina l'Afició d'Amposta

 

La participació de menors de 14 anys en correbous, una infracció greu

Tal com explica AnimaNaturalis, aquest tipus de conductes incompleixen els articles 8 i 10 de la Llei 34 / 2010, de regulació de les festes tradicionals amb bous. «La participació de menors de 14 anys és una infracció greu i comporta multes d’entre 601 i 60.000 euros», han assegurat.

Tres de les sis denúncies interposades per l’ONG AnimaNaturalies són en relació als diversos casos detectats a l’estiu a Amposta, al Montsià, unes pràctiques que, manifesten, són molt habituals en els bous capçallats de les Terres de l’Ebre. Cada any, els animalistes comptabilitzen una cinquantena de menors que participen en aquestes festes, «tot i que la majoria de denúncies són arxivades perquè la llei no és clara respecte a la diferència entre espectador i ser participant», expliquen des de l’ONG.

Malgrat tot, AnimaNaturalis va aconseguir que aquest any, a Santa Bàrbara, també al Montsià, s’obrís un expedient sancionador «per la flagrant participació de menors de 14 anys als bous capçallats de 2017».

"ATENCIÓ: Una parella d'avis, ferida en un atropellament a Sant Carles de la Ràpita" "ALERTA: Gran explosió en un bar restaurant de Sant Carles de la Ràpita"