Imatge de l'artefacte de la Guerra Civil trobat a la Fatarella

Un excursionista troba un altre artefacte explosiu de la Guerra Civil a la Fatarella

Un veí de Terrassa se'l va trobar mentre realitzava senderisme | És el tercer artefacte trobat aquest mes

La Guàrdia Civil  intervé un altre projectil d'artilleria de la Guerra Civil. El cos policial ha informat que, el passat cap de setmana, un veí de Terrassa que es trobava de vacances a  la Fatarella, a la comarca de la Terra Alta, va trobar el que semblava un artefacte explosiu mentre realitzava senderisme.


L'estiuejant, que practicava esport al paratge de  Les Devees, al terme municipal de  la Fatarella, va trucar a la Guàrdia Civil de Gandesa, que en tenir constància dels fets, va desplaçar fins allà una patrulla que va acordonar la zona fins que va arribar l'Equip de Desactivació d'Explosius, els EDEX, de la Guàrdia Civil  de Tarragona.


Quan la dotació va arribar, va poder comprovar que es tractava d'un projectil d'artilleria  de 105 mil·límetres de calibre i que es trobava en un estat avançat d'oxidació, en mal estat de conservació per haver restat a la intempèrie durant anys.


Adoptant les mesures de seguretat pertinent, es va procedir a  retirar-lo i traslladar-lo a un emplaçament habilitat per destruir-lo. Durant el darrer mes, la  Guàrdia Civil ha localitzat i destruït fins a tres artefactes explosius  de la Guerra Civil.


El cos policial ha explicat que al Camp de Tarragona, com un dels  territoris afectats durant la passada guerra, es troben freqüentment artefactes, projectils i munició precedents dels bàndols enfrontats. És per això que la Guàrdia Civil  recorda  com actuar en cas de trobar-se amb algun d'aquests elements.

Com actuar en cas de trobar-se un artefacte de la Guerra Civil?

Una de les accions freqüents que també es produeixen quan es troba un objecte d'aquestes característiques, per part dels ciutadans, és el de transportar-lo amb el  vehicle propi, segons explica la Guàrdia Civil, qui recalca que pot suposar un error fatal.

Tal com explica el cos, aquest tipus d'objectes s'han de tractar amb el degut coneixement i, encara que es faci «amb la millor intenció del món», cal evitar sempre manipular i moure l'objecte, i s'ha d'avisar a les autoritats competents.

Concretament, el procediment correcte és el de  senyalitzar  el lloc on s'ha trobat l'objecte, per no oblidar-se'n, contactar per la via més ràpida a les autoritats competents i romandre al lloc de la troballa fins que arribin els cossos de seguretat, que seran els encarregats de retirar i destruir l'objecte en qüestió.