Ple de la Diputació de Tarragona

La Diputació tomba la moció de rebuig de l'abocador de Riba-roja d'Ebre

El president de la Diputació, Josep Poblet apel·la al principi d'autonomia municipal, ja que el consistori va aprovar el projecte

La  Diputació de Tarragona  ha tombat aquest divendres la moció presentada per ERC en rebuig a l’abocador de residus industrials no perillosos projectat a Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre). El text només ha rebut l’aval dels set diputats republicans, del diputat de la CUP i de l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol (CiU). L’alcaldessa de Tivenys, Maria Beltran (PSC), s’ha abstingut, mentre que cinc diputats socialistes, vuit de  CiU, el del PP i el de Cs, han votat en contra.

El president de la Diputació, Josep Poblet, ha recordat que el Govern i el Consell Comarcal han impulsat un grup de treball jurídic que estudia si es pot aturar el projecte. Poblet ha defensat que la corporació, com a «primera aliada del municipalisme», ha de respectar el principi de l’autonomia municipal. A més, Poblet ha qüestionat el punt de la moció d’ERC que insta l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre a no autoritzar el projecte. «La concessió de la llicència no és discrecional i, si compleix els requisits, la seva denegació podria ser contrària a dret», ha advertit. 

La Ribera d'Ebre, «el gran abocador de Catalunya»

Durant l’exposició de la moció, el portaveu d’ERC, Pau Ricomà, ha opinat que «no és de rebut que la Ribera sigui, per segona vegada, el gran abocador de Catalunya» i ha recordat que la Diputació de Lleida va fer costat als municipis del Segrià -molt propers al futur dipòsit- que han expressat el seu rebuig al projecte.

La moció defensava que instal·lacions com aquesta «xoquen frontalment» amb l’aposta pel turisme basat en els actius històrics, patrimonials i naturals, i pel sector agroalimentari. Per tot plegat, ERC pretenia que la Diputació s’oposés al projecte i que instés el Govern, els promotors i l’Ajuntament a aturar-lo. 

Per la seva banda, el diputat de la CUP, Edgar Fernández, ha explicitat el suport dels anticapitalistes a la moció i a la  Plataforma Ribera Digna, que lluita contra el projecte del macro abocador de Riba-roja. Al seu torn, l'alcalde de Riba-roja, Antoni Suárez, ha presenciat la sessió i el debat des del públic.

D’altra banda, el ple ha tombat les dues mocions presentades per la  CUP: una en què instava la corporació a intercedir en el conflicte de les immatriculacions de l’Església i, l’altra, per demanar que la Diputació assumeixi la gestió dels camins municipals del delta de l’Ebre.

Diputació de Tarragona
CIU, PP i Cs tomben la moció d'ERC i la CUP per rebutjar l'abocador de Riba-roja d'Ebre | ACN