Preveuen una excel·lent collita d'arròs al Delta de l'Ebre

Les dades apunten que es podria arribar a les 140.000 tones, un 20% superior a l'any anterior
Les previsions d'aquest any apunten que es podria arribar a les 140.000 tones d'arròs. | TarragonaDigital.com

 

Comença el compte enrere per encetar una nova campanya d'arròs al Delta de l'Ebre. Encara que ja s'han pogut veure algunes màquines recol·lectores en alguns camps, no serà fins a finals de la setmana que ve quan l'activitat es comenci a generalitzar, especialment les varietats que són més primerenques. 

Es podria arribar a les 140.000 tones d'arròs

Les previsions d'aquest any apunten que es podria arribar a les 140.000 tones d'arròs, suposant un increment d'un 20% respecte a la darrera campanya. A més, a diferència de l'any passat, quan va aparèixer el fong de la piriculària i va causar bastants problemes, la calor s'ha anat moderant durant les últimes setmanes, fet que ha permès un bon desenvolupament de les espigues. 

Tanmateix, per evitar els efectes del canvi climàtic, els arrossaires volen posposar la sega d'algunes varietats fins a finals de setembre o octubre per tal d'esquivar les altes temperatures d'aquest últim mes d'agost. Una de les grans preocupacions dels arrossaires era superar l'època de forta calor i humitat d'agost amb èxit, però enguany, les altes temperatures es van concentrar, sobretot, durant la primera setmana d'aquest mes. 

El president d'Arrossaires del Delta, Jordi Casanova, ha volgut posar en relleu que «durant la segona setmana es van suavitzar les temperatures, van aparèixer els vents de mar i la perspectiva és que la collita estarà força bé».

Començaran a segar a partir de la setmana que vinent

Encara que ja s'ha començat a segar en alguns camps de zones afectades per la plaça del caragol maçana, no serà fins a finals de la setmana que ve quan les màquines recol·lectores comencin a realitzar les seves tasques als camps del Delta, sobretot els que es van sembrar amb bomba o guara. 

D'altra banda, Casanova ha destacat que «una de les defenses que podem tenir davant del canvi climàtic és que, en comptes de fer les segues al principi setembre, ens n'anem a finals setembre o octubre, amb cicles més llargs, perquè sortiríem del fort de la calor que és el mes d'agost». Així doncs, això permetria que l'espiga madurès just quan se suavitzen les temperatures i les nits passen a ser més suaus. 

La Jornada de camp de l’arròs ha celebrat el seu 25è aniversari | IRTA

 

La Jornada de camp de l’arròs celebra el seu 25è aniversari

Aquest dijous, 30 d'agost, els arrossaires han celebrat el 25è aniversari de la Jornada de camp de l'arròs que organitza l'Estació Experimental de l'Ebre de l'IRTA. La jornada, celebrada per primer cop el 1993, s'ha convertit en un referent i lloc de trobada per a cooperatives, productors i empreses relacionades amb el sector. Enguany, més de 320 persones s'han agrupat a Amposta per conèixer de primera mà els projectes en què es troba actualment treballant l'organisme. 

Durant la jornada s'han mostrat els resultats més destacats de la recerca que es realitza en arròs als diversos assaigs de l'Estació Experimental de l'Ebre. La investigadora de l'IRTA, Maria del Mar Català, ha explicat que «ens esforcem molt a l'hora de treballar amb allò que necessita el sector. Estem al costat d'ells». 

Català, a més, ha volgut destacar que molts dels problemes que anteriorment preocupaven als arrossaires es mantenen, però que se n'han sumat de nous i més complicats de resoldre. Unes de les principals dificultats són el caragol maçana i el canvi climàtic. Finalment, la investigadora ha anunciat que la Jornada de Camp serà bianual, per tant, se celebrarà dos cops a l'any. 

"ATENCIÓ: Un ferit lleu en un accident per encalç a una carretera ebrenca" "ATENCIÓ: Detenen amb nou embolcalls de cocaïna a una dona a les Terres de l'Ebre"