El cargol poma s'ha convertit en un veritable problema al Delta de l'Ebre

Controlats els focus del cargol poma al marge dret del Delta de l’Ebre

Així ho ha confirmat el Departament d’Agricultura després que l’any passat es duguessin a terme prop de 30 accions per contenir aquesta zona infestada per la plaga

El Departament d’Agricultura de la Generalitat assegura que es donen per controlats els focus de cargol poma, o cargol maçana, al marge dret del Delta de l’Ebre. Aquesta espècie havia infestat més de 115 hectàrees i actualment ja s’hauria reduït aquesta xifra a prop de 90 hectàrees afectades per la plaga, segons fonts de la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre.

Tot plegat és fruit de les 34 accions que l’any passat es van dur a terme al marge dret del riu per eradicar aquesta espècie, mentre que aquest any continuen els treballs per evitar que apareguin nous focus. Pel que fa a la part esquerra del Delta, ja s’han fet un total de 1.694 actuacions de lluita i contenció de l’espècie, sobretot pel que fa a la neteja de la maquinària agrícola. El balanç de dades s’ha fet aquest dijous a la Taula Sectorial de l’Arròs a Amposta, al Montsià. 

Un exemplar de cargol poma | Confederació Hidrogràfica de l'Ebre

 

5 milions d’euros per eradicar l'espècie

Totes les actuacions destinades a la lluita i eradicació del cargol maçana estan incloses en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya, amb un total de 5 milions d’euros de pressupost per a 5 campanyes. Actualment, el Departament d’Agricultura està ultimant l’ordre per aprovar la regularització de les ajudes destinades a subvencionar la compra de productes fitosanitaris, concretament saponines, per lluitar contra el cargol poma al Delta. Aquestes ajudes pujaran del 25% al 33% per tal que els agricultors comprin aquests productes.

Problemes als arrossars més enllà del cargol poma

A més dels problemes que el cargol poma ha generat en les collites del Delta de l’Ebre, els agricultors també es mostren preocupats pels danys causats als camps d’arròs per altres espècies animals, com ara els flamencs o la polla blava. En aquest sentit, Agricultura coordinarà un grup de treball amb tots els actors implicats per abordar aquest problema.  

En aquest sentit, el grup valorarà si s’han d’utilitzar noves tecnologies, com ara els drons, per tal d’allunyar els animals dels arrossars i quantificar al detall els danys registrats. Per la seva banda, el Departament de Territori crearà un altre grup més general sobre els barems d’indemnització de danys per fauna salvatge.

També et pot interessar...


Comentaris