Decomissen al Delta més de 1.000 crancs blaus i detenen un pescador per suborn

L'operatiu, que va començar al juliol, ha permès enxampar diverses persones capturant i transportant il·legalment aquesta espècie invasora
El pescador il·legal denunciat al Delta per intent de suborn, amb tres galledes de cranc blau | ACN

 

Dimarts passat, 11 de setembre, la Guàrdia Civil va decomissar un miler de crancs blaus que sumaven un total de 170 quilos, mentre eren pescats i transportats de forma il·legal.

 

L’operatiu, iniciat el passat mes de juliol i coordinat per agents del Destacament de Protecció de la Natura (Deprona) del Parc Natural del Delta de l’Ebre i per la Guàrdia Civil de la caserna de Sant Carles de la Ràpita, va culminar amb la intercepció d’un vehicle de gamma alta en què viatjaven dos ciutadans xinesos, que haurien adquirit 302 exemplars de cranc. 

 

Segons el Deprona, els homes pretenien comercialitzar aquesta espècie invasora sense passar pels controls sanitaris estipulats i van ser denunciats per diverses infraccions de la Llei de Pesca Marítima.

 

La primera sanció, a finals del mes de juliol a Amposta

El primer decomís de cranc blau fet per la Guàrdia Civil en el marc d’aquest operatiu es va produir el passat 28 de juliol al canal de la Gaita, al terme municipal d’Amposta. Allà, els agents també van sorprendre, in fraganti, una altra persona d’origen xinès que pescava cranc sense autorització.

 

Segons els mateixos agents, quan li van comunicar que seria sancionat, el pescador furtiu els hauria ofert diners per desfer-se de la multa. A causa d’això, va ser detingut per un presumpte delicte de suborn.

 

Un altre operatiu, el 7 d'agost a la badia dels Alfacs

D’altra banda, el 7 d’agost, a la badia dels Alfacs, agents de seguretat i protecció natural també van sorprendre dos ciutadans xinesos pescant marisc amb de forma irregular i que tenien, en una caixa amagada rere uns matolls, diversos exemplars de cranc blau. Amb això, tots dos van explicar que no disposaven dels permisos necessaris per capturar aquesta espècie, i van ser denunciats.

 

Pel que fa al miler d’exemplars decomissats, aquests han estat donats a un centre de beneficència d’Amposta, després de comprovar que eren aptes per menjar. El Deprona, per la seva part, ha volgut recordar que, tot i tractar-se d’una espècie invasora, la seva captura sense control i fora de les vies legals impedeix saber la destinació final d’aquest producte, «causant un perill per a la proliferació incontrolada d’aquesta espècie».

 

A més, les autoritats afegeixen que tot això suposa «un greu risc tant per al medi ambient com per a la salut alimentària». Malgrat que des de l’any 2016 s’atorguen llicències per a la seva pesca, són «molt pocs» els professionals del sector que disposen d’aquest tipus de permisos a les Terres de l’Ebre.