GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Desallotgen una casa a Flix en trobar-hi artefactes explosius de la Guerra Civil

Una dona que netejava una nau adjacent a l'habitatge desallotjat va fer la descoberta en una caixa i va alertar els Mossos
Imatge de la nau on es va localitzar els dos artefactes explosius. | Cedida

 

Són freqüents les troballes d'artefactes explosius deteriorats que daten de la Guerra Civil en boscos, camps de conreu o al riu Ebre. Tanmateix, la descoberta que una dona va fer a la seva nau, al passeig de Sant Tomàs de Flix, és d'allò més sorprenent. Va ser aquest mateix dilluns a primera hora de la tarda, quan la veïna estava netejant la nau i en l'interior d'una caixa va localitzar dues peces explosives, així com una armilla de la contesa.

 

Cap a un quart de cinc de la tarda, els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís de la dona. En arribar-hi, van desallotjar la casa veïna com a mesura de precaució mentre al lloc dels fets s'hi desplaçaven agents de la Unitat Tedax-NRBQ per fer-se càrrec de la recollida dels artefactes. Els Tedax van veure que es tractava de dues peces de ferro molt deteriorades, una granada de mà de fabricació polonesa i posteriorment també fabricada a Espanya i una granada de morter a la qual li mancava un tros, ambdues utilitzades pel bàndol republicà, les quals van retirar els agents, segons els veïns.

 

Gairebé 1.500 artefactes a Tarragona en onze anys

Des de 2008, any en què els Mossos d'Esquadra van assumir les competències en seguretat ciutadana, els agents del Tedax-NRBQ han hagut de neutralitzar a les comarques tarragonines fins a 1.423 artefactes explosius originaris de la Guerra Civil. En el llistat hi figuren granades de mà, antitancs i de morter, projectils i projectils d'artilleria i bombes d'aviació, que, en els casos que és possible, són traslladats i destruïts en pedreres per qüestions de seguretat. A Tarragona, el passat 2018 s'hi van trobar un total de vuit artefactes, sis granades i dos projectils d'artilleria.

 

Imatge d'arxiu d'un artefacte explosiu | Mossos d'Esquadra

 

Una de les operacions més destacades dutes a terme va ser la retirada de 350 artefactes del fons del riu Ebre l'any 2015, en un estret espai de tan sols quinze metres quadrats a cinc metres de profunditat en un curt tram entre Benissanet i Miravet. Precisament, aquest mateix dilluns també es van reobrir les dues platges de Barcelona que havien estat tancades al bany el diumenge en trobar-hi a l'aigua una bomba d'aviació, que va ser remolcada i detonada mar endins.