Excaven per primera vegada l’Antic, un dels jaciments ibèrics més propers a la desembocadura de l’Ebre

L'actuació forma part d'un conveni potenciar l’estudi del municipi en les àrees d’història, patrimoni i arqueologia
El jaciment està situat a la serra del Montsià | URV

Per primer cop, un equip d'arqueòlegs, el jaciment ibèric L'Antic, a Amposta, serà excavat. Els professionals del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universitat Rovira i Virgili començaran el pròxim 20 de juliol les excavacions al jaciment descobert als anys 70.

«En època protohistòrica, el territori de l’entorn d’Amposta era una zona especialment important, perquè constituïa una de les àrees adjacents o més properes a l’antiga desembocadura de l’Ebre», apunta Samuel Sardà, investigador del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV i director de les excavacions. Sardà també precisa que «a partir de la valoració i prospecció arqueològica d’aquesta àrea es pretén avançar en el coneixement de les comunitats preibèriques i ibèriques d’una zona geoestratètica cabdal del territori ilercavó».

El jaciment L'Antic està situat a vora tres quilòmetres al sud d'Amposta, en un dels estreps de la Serra del Montsià. Inclòs dins la Carta Arqueològica de la comarca del Montsià i en el Catàleg del Patrimoni Arqueològic Municipal d'Amposta, s'hi coneixia l'existència d'estructures i de materials arqueològics que indiquen l'existència d'un assentament o poblat ibèric. Aquest hauria pogut funcionar des del segle V fins al segle II abans de la nostra era. No obstant, no es pot descartar una ocupació anterior, durant els segles VII i VI, com suggereix la troballa d'alguns materials ceràmics. Aquesta hipòtesi es podrà corroborar a partir de les excavacions.

Aquesta primera intervenció, que començarà dilluns i finalitzarà el 30 de juliol, consistirà a desbrossar i delimitar l’àrea arqueològica. També es realitzaran imatges aèries amb dron. L’objectiu és començar a definir les futures estratègies arqueològiques i patrimonials que s’implementaran els propers anys per investigar i garantir la conservació d’un indret històric de gran interès.

La campanya és fruit d’un conveni marc entre la URV i l’Ajuntament d’Amposta, que s’ha presentat aquest matí i que té per objectiu potenciar l’estudi del municipi en les àrees d’història, patrimoni i arqueologia. Per assolir aquest objectiu està previst que es realitzin diverses activitats, entre les quals la recerca arqueològica ocuparà un paper central. En el cas concret del jaciment de l’Antic s’hi destinaran 36.000 euros finançats per l’Ajuntament d’Amposta, que permetran fer dues campanyes anuals durant els propers tres anys.

"Possible delicte ambiental: Obren judici oral contra els directius del Castor" "Atenció Tortosa: Nous positius pel rebrot de l'Hospital de la Santa Creu"