El Govern millorarà el ferm i desdoblarà un sentit a la C-12 ebrenca per intentar reduir la sinistralitat

En un any augmenten un 30% els accidents i es dispara el nombre de víctimes mortals
El moment del trasllat del ferit crític en l'accident de la C-12 a l'helicòpter medicalitzat el 4 de novembre | acn

El Govern a les Terres de l'Ebre ha presentat un seguit de mesures urgents per millorar el tram carretera C-12, l'Eix de l'Ebre, que creua el territori. S'arreglarà el ferm en els trams en què està més malmès, es faran nous accessos a Jesús i Benifallet i es crearan carrils (2+1) per facilitar els avançaments. D'aquesta manera s'alleugerarà la circulació ara que el trànsit pesat ha augmentat sobretot entre Benifallet i Tortosa, des de la prohibició de pas als camions per l'N-340. La sinistralitat a la C-12, sobretot entre Benifallet i Tortosa, s'ha disparat enguany. S'han produït 36 accidents (30% més), amb resultat de 8 víctimes mortals i 16 ferits greus.

Des del gener fins a l'octubre passat, s'han produït 39 accidents al tram ebrenc de la carretera C-12. Són un 30% més que durant tot l'any 2018 (quan se'n van produir 30) però la xifra de víctimes mortals i de ferits greus que n'han resultat és alarmant. D'1 mort el 2018 s'ha passat a 8 i de 6 ferits greus a 16. El total de víctimes és de 64 persones. El tram amb més accidents és el d'Amposta a Benifallet i la concentració de la sinistralitat ha estat especialment alta els últims mesos entre Tortosa i Xerta.

Imatge de la roda de premsa on s'han presentat les dades de sinistralitat de la C-12 i les mesures urgents a prendre | acn

Com ha explicat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, s'ha detectat un augment del trànsit pesat en aquest tram de la C-12, vinculat a la prohibició que els camions circulin per l'N-340. «No volem responsabilitzar els vehicles pesants de la situació però segurament el gener del 2020, quan s'alliberi l'AP-7, hi haurà un nou flux d'aquest tipus de trànsit», ha apuntat Pallarés. «Això però no vol dir que des del Govern no tinguem res a fer per millorar la situació», ha afegit.

Després de reunir-se amb els alcaldes de Paüls, Benifallet, Xerta i Aldover, ela serveis territorials de Territori i la direcció general de Carreteres han preparat un seguit de mesures que s'acabaran de programar en una reunió el 15 de gener amb tots els alcaldes dels municipis de la C-12, des d'Amposta fins a Flix.

Entre les propostes es prioritza la millora del ferm en aquells trams on està més malmès i on cal que se substitueixi; la creació d'una «macro-rotonda» a l'entrada del poble de Jesús, a Tortosa, que inclourà una via de servei per donar entrada i sortida als veïns dels municipis i dels nuclis dispersos d'aquella zona; es farà un accés a la Via Verda de Benifallet, ja que el camí actual dona sortida directament a la C-12 sobre una corba amb poca visibilitat; i també es farà un nou accés al municipi de Benifallet.

La zona on es va produir l'accident mortal a la C-12 a principis d'octubre | acn

Una de les principals novetats serà el desdoblament d'un dels sentits de circulació, en diferents trams, amb carrils addicionals per al trànsit lent. «Buscarem zones entre Flix i Amposta on poder fer doble carril per un dels dos sentits per alleugerir l'estrès que genera als conductors seguir els camions o els vehicles lents com tractors i que tinguin la possibilitat de tenir trams de doble carril per poder avançar», ha explicat el delegat. «Això no vol dir que no hi hagi accidents però hem d'evitar les imprudències», ha afegit. Segons Pallarés, aquests trams de tres carrils ja avançaria feina si es concreta, a llarg termini, el desdoblament complet de la C-12 fins a Lleida.

«Ens fem càrrec de les dades de sinistralitat que són preocupants i hem demanat al conseller Calvet que sigui una prioritat del Departament», ha dit el delegat ebrenc. «Mentrestant demanem prudència i buscarem les solucions que siguin més ràpides», ha afegit.

"🍾AGENDA: Tot a punt per a la Fira de Nadal i la Mostra del Cava d'Ascó" "Territori inicia l'enquesta de mobilitat quotidiana a les Terres de l’Ebre"