Jordà ofereix nous ajuts per «retornar la capacitat productiva» als pagesos afectats pel foc de Ribera d'Ebre

El Govern evita posar per ara xifres a les noves subvencions però diu que s'afegiran als 11,5 MEUR promesos en el primer paquet de suport
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, en una imatge d'arxiu | ACN

 

 

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha ofert aquest dissabte als agricultors afectats pel foc de Ribera d'Ebre nous ajuts per «retornar la capacitat productiva de manera immediata». En una atenció als mitjans des de la Palma d'Ebre després de reunir-se amb els afectats per l'incendi, Jordà ha dit que han presentat aquest nou paquet d'ajuts, que tot i que encara no té xifra, hauria de permetre als afectats poder «aguantar» mentre, per exemple, els arbres no tornen a ser productius. Així, Agricultura confia en evitar, també, abandonament de terres.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Els ajuts s'afegeixen al primer paquet de mesures amb ajuts i crèdits, que en global sumava uns 11,5 MEUR, segons la consellera. La consellera Jordà s'ha reunit aquest matí a l'Ajuntament de la Palma d'Ebre amb una representació de la plataforma de pagesos afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre. Tot i que no ha quantificat el nou paquet d'ajudes, Jordà s'ha compromès a fer-lo públic en un parell de setmanes.

 

La consellera d'Agricultura es compromet a «fer tot el possible» perquè els afectats puguin accedir a la pròxima convocatòria pública d'ajuts

 

Comencen a Flix els treballs per restaurar els espais forestals | ACN

«Hem d'acabar d'ajustar-los, però hauríem de fer un salt més enllà dels números», ha assegurat afirmant que l'important és el «retorn immediat per fer que la pagesia segueixi viva». De fet, Jordà ha reconegut que fins ara havien "patinat amb la immediatesa", és a dir, que no havien previst prou ajuts per l'actualitat i tots implicaven esperar uns anys. Les noves subvencions s'adreçaran als agricultors professionals i aquells que s'hi dediquin en segona activitat, així com als pagesos que es facin càrrec de les finques abandonades.

 

Jordà va presentar a finals d'agost un paquet de mesures que sumava una despesa d'11,5 milions d'euros. D'aquests, però, només la meitat -5,7 milions- corresponen a inversions directes de la Generalitat per a la regeneració forestal de la zona afectada -2,2 milions- així com actuacions de prevenció d'incendis forestals –els 3,5 restants-. A banda, també va habilitar una línia de crèdit de 5 milions d'euros per als afectats a través de l'Institut Català de Finances (ICF), assumint el cost dels 800.000 euros d'interessos. La consellera ha recordat que faran tot el possible perquè els afectats puguin accedir de «manera directa» a la pròxima convocatòria d'ajuts per a la competitivitat de l'any 2020.

 

La presidenta de la Diputació agraeix a la Cooperativa «la seva contribució a enfortir l'economia local»

L'acte també ha comptat amb la presència de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, qui ha volgut agrair a la Cooperativa Agrícola la seva «contribució a enfortir l'economia local, preservar el sector agrícola i frenar el despoblament rural, com també duu a terme la Diputació a través del seu suport al territori».

 

Per la seva banda, el representant de la plataforma de pagesos afectats pel foc de la Ribera d'Ebre, Enric Prunera, ha valorat positivament els nous ajuts i la predisposició del Govern. «Estem condemnats a entendre'ns. Estem en un territori molt desemparats i sembla que la conselleria té ganes d'ajudar-nos», ha expressat Prunera. Així, per ara, els afectats donen un «vot de confiança» al Departament i descarten convocar noves mobilitzacions i talls de carretera a la C-12. De fet, aquest octubre es constituirà una taula de treball tècnica amb tots els sectors afectats per tal de trobar les solucions «més òptimes per refer el territori i la capacitat productora», segons ha detallat Prunera.

 

La Cooperativa Agrícola de la Palma d'Ebre vaticina «un any difícil» en el seu centenari

Set cooperatives federades patiran una reducció de la producció de fins el 45% | TarragonaDigital

 

Després de reunir-se amb els pagesos afectats, la consellera ha presidit l'acte de celebració del centenari de la Cooperativa de la Palma d'Ebre. Les autoritats han visitat les instal·lacions i han descobert un plafó commemoratiu. En el torn dels parlaments, el president de la cooperativa, Eduard Vernet, ha afirmat que és un any «difícil» per la poca collita d'olives i per les conseqüències del foc i ha demanat a la conselleria que sigui més propera. «No necessitem partides milionàries, sinó ajuda», ha etzibat Vernet. I ha insistit que s'han de buscar «solucions reals i possibles», ja que les dues assignatures pendents són «l'equilibri territorial i el relleu generacional» al camp.

 

Per la seva banda, l'alcaldessa del municipi, Marina Rojals, ha destacat que la cooperativa és un dels motors econòmic de la població. En el seu discurs, la consellera ha respost que ha escoltat la pagesia i el territori i s'ha compromès a ajudar-los. «No farem un país nou i més just si no aconseguim que les dones i homes que proveeixen d'aliments no es guanyin bé la vida», ha sentenciat Jordà.

"❗ ATENCIÓ: Esfondrament en una casa d'Ulldecona" "👏 En marxa una novedosa tècnica per detectar musclo zeba als embassaments de l'Ebre"