Pla general de la finca de les Codines d'Ulldecona amb terres remogudes i oliveres arrencades preparades per endur-se-les, l'1 de març del 2020

Satisfacció general i reticències: llum verda del Parlament a la llei de protecció de les oliveres monumentals

La majoria de formacions polítiques qualifiquen el text de pas endavant | CUP, Comuns i la plataforma Salvem Lo Montsià el veuen «insuficient»

El Parlament de Catalunya ha donat finalment llum verda a la proposició de llei de protecció de les oliveres monumentals. La mesura, perseguida i reclamada des de fa temps pel sector agrícola i pagès, ha florit avui dimecres, 3 de juny, fent efectiva la regulació i protecció del paisatge i l’agricultura. El text, que ha arribat al ple amb 41 esmenes vives, no ha aconseguit arrencar la unanimitat de tots els grups. Comuns i CUP s’hi han abstingut perquè el troben «insuficient», mentre que la resta de formacions considera que és un primer pas per a la preservació arbòria. El conseller de Territori, Damià Calvet, s'ha compromès perquè el reglament de la llei es tramiti amb rapidesa i que les partides pressupostàries per a desplegar la norma es facin efectives.    

El text, precisament, prohibeix deteriorar, arrencar, trasplantar i comercialitzar les oliveres i els oliverars monumentals, més enllà de la transacció per a la venda de terrenys que en continguin exemplars, que hauran de romandre al mateix lloc; crea una comissió tècnica per protegir-los i un catàleg per identificar-los, i estableix accions de promoció de les oliveres i els oliverars monumentals i un règim sancionador amb multes de fins a 48.000 euros.

«Una llavor» o «primer pas»

Amb això, En Comú Podem i la CUP consideren que no n’hi ha prou, posant de manifest que, amb l’actual norma, hi ha moltes oliveres que queden desprotegides. Els comuns, però, han destacat que la norma és «una llavor» però que encara queda «molta feina per tenir l’olivera mil·lenària 100% protegida». Els socialistes, impulsors d’aquesta proposició de llei, han respost que es tracta «d’un primer pas, una llei que ha de caminar» i que ja hi haurà temps «per fer retocs i modificacions que es creguin oportunes».

Esquerra, per la seva part, apuntava que la llei mereixia ser aprovada per unanimitat i ha remarcat que no es tracta d’un «brindis al sol», «tot i que potser no acaba agradant a tothom»; «hi haurà qui trobarà mancances i voldria que fos més ambiciós, el text és un inici per protegir les oliveres», han explicat els republicans. Per a JxCat no és ben bé el que haurien volgut, però és «el que és possible»; mentre que el PP català ha manifestat discrepàncies, tot afirmant que «avui estem millor del que estàvem ahir», i valorant positivament la retirada de les sancions plantejades al principi —amb multes de fins a 500.000 euros. 

«Insuficient» però «indispensable»

Fora de l’esfera parlamentària, a peu de carrer, la plataforma ciutadana Salvem Lo Montsià contra l’espoli d’oliveres considerava també «força insuficient» la llei aprovada per la cambra catalana. L’entitat ha reivindicat fins al darrer moment que es protegissin les oliveres de més de 2 metres de diàmetre de tronc i no només les que en fan més de 3,5. A més, els preocupa el reagrupament d’oliveres que possibilitat la llei perquè això podria deteriorar el paisatge i trencar el ‘mar d’oliveres’ del sud ebrenc, que és únic al món.

«Pensem que una llei és millor que res donat el grau d’espoli que estem patint, però de totes maneres creiem que és força insuficient», han explicat des de la plataforma. «Com a primer pas està bé però volem que el pagès que viu de l’olivera ho pugui fer: que l’oli sigui reconegut, que el cultiu sigui rendible, que ningú es vegi forçat a vendre una olivera per pagar els estudis dels fills, i que doni feina a la gent del territori, on cada vegada hi ha més finques abandonades», ha assenyalat Manel Mas, portaveu de Salvem Lo Montsià.

Pla general de diverses oliveres tallades a les Terres de l'Ebre
L'espoli d'oliveres és un dels grans maldecaps del sector des de fa anys | Cedida

Calvet promet velocitat

Tot i que de les 41 esmenes que han arribat vives al debat parlamentari només se n'han aprovat dos, menors i tècniques, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s'ha compromès a tramitar de pressa el reglament i a fer efectives aviat les partides pressupostàries, que han d'incloure ajuts als pagesos i un inventari o catàleg de tot aquest patrimoni natural. Hi ha desconfiança en aquest punt per part de Salvem Lo Montsià però l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, ha defensat que la normativa era «indispensable» per seguir-hi treballant i avançant.

«Sabem que no és la llei l'únic que salvarà i protegirà les oliveres mil·lenàries però era un pas que necessitàvem per continuar endavant. En fem una valoració molt positiva perquè s'ha assolit un consens molt important per al seu desenvolupament i aplicació posterior», ha dit. Segons l'alcaldessa, el consens «entre posicions molt contraposades» no ha estat fàcil però calia aconseguir aquest suport legal en benefici d'un paisatge que «és únic arreu del món». «Estem contents que tiri endavant i a l'espera del desenvolupament i la fixació de les compensacions als pagesos, que és una part importantíssima per acabar de desplegar una llei que consideraven imprescindible i que ajudarà a dignificar la figura del pagès», ha demanat Ventura.

L'alcaldessa ha apuntat que al terme municipal d'Ulldecona han quedat ja protegides 1.500 oliveres mil·lenàries, «arbres que estaven en perill fins fa poques hores», però que amb l'inventari que possibilitaria la llei per catalogar tots els arbres de més de 250 anys d'antiguitat, el 80% dels olivars del municipi quedarien sota empara legal. «Els conjunts d'oliveres són importants per la seva història, la imatge i els usos socials que hagin tingut», ha reivindicat.

Paisatge i canvi climàtic

Justament la conservació del paisatge que conformen els olivars al sud ebrenc és un dels aspectes que preocupa a Salvem Lo Montsià perquè la nova llei permet el reagrupament d'oliveres dins de la finca on es troben i pot transformar el paisatge agrari. «Si es transforma part de la finca amb un altre cultiu, es trenca el paisatge d'oliveres. La idea és bona però segons com es desenvolupi, pot ser perillós», ha advertit Mas. El portaveu de la plataforma ha insistit que es tracta del conreu d'oliveres més gran del món i amb més superfície d'oliveres monumentals del planeta. «Protegir tres mil exemplars és insuficient», ha apuntat.

Mas també ha fet valer el paper que aquest paisatge pot jugar amb el canvi climàtic. «L'olivera és resistent a la sequera, cap altre fruiter té aquesta capacitat, i fa de tap perquè el desert no avanci d'Àfrica a Europa. No es pot malmetre un cultiu estratègic, del qual la gent hi viu, que pot afavorir el turisme i que no existeix en cap altre lloc del món». Amb aquests arguments reivindiquen de nou una «visió més ampla del problema» i una moratòria, que ara el govern podria aprovar perquè no continuïn les arrencades d'olivars a la zona.

Quan es desplegui el reglament, la plataforma també insistirà en la necessitat d'incentivar el cultiu d'aquest patrimoni agrari, més enllà de les restriccions, les multes i les sancions si s'incompleix la llei. De fet, el règim sancionador també s'ha atenuat i s'ha passat de fins a mig milió d'euros de sancions que es plantejava primer, a multes que no superaran els 48.000 euros