Queda ajornada la 17a Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre a Móra la Nova

La celebració havia de tenir lloc aquest diumenge 15 de març, però a causa del coronavirus s'hauran de plantejar noves dates
La Festa de la Clotxa tindrà lloc el diumenge 15 de març | Laia Villalbí

ACTUALITZACIÓ, 11 de març

La Festa de la Clotxa ha quedat ajornada després del comunicat oficial emès avui per Protecció Civil de la Generalitat amb relació a les mesures de prevenció i contenció del coronavirus respecte a les activitats col·lectives, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha decidit ajornar l’acte de la Festa de la Clotxa a la Ribera d’Ebre prevista pel diumenge 15 de març a Móra la Nova.

En el comunicat realitzat aquest matí, la Generalitat ordena que no es poden realitzar activitats col·lectives amb aforaments superiors a mil persones en espais oberts en un període de quinze dies i que les activitats que es mantinguin es podran realitzar amb un terç de l’aforament total per garantir les distàncies mínimes entre persones. El Consell Comarcal juntament amb la resta d’administracions i entitats organitzadores tenen la voluntat de plantejar noves dates per aquest esdeveniment, tan aviat com la situació ho permeti, i informen que ben aviat es procedirà a retornar o bescanviar els tiquets de la Festa de la Clotxa.

NOTÍCIA ORIGINAL, 10 de març

Aquest matí s'ha presentat la 17a edició de la Festa de la Clotxa a Móra la Nova. L'acte tindrà lloc el pròxim 15 de març, de nou, al mateix municipi, després que l'any 2003 s'hi celebrés la primera edició. Una festa de referència que ha donat la volta a la comarca de la Ribera d'Ebre i que diumenge tornarà als seus orígens.

La festa donarà el tret de sortida a les jornades gastronòmiques de la Clotxa on deu restaurants d'arreu de la comarca incorporen a les cartes i menús aquesta tradicional recepta de pagès tan arrelada al territori, tant en la seva versió original com a través de diverses adaptacions d'aquesta.

L'espai escollit per a la presentació ha sigut el Mas de la Coixa, on l'Alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné i Rovira, ha posat èmfasi en els inicis i la història de la Festa, "avui hem triat el Mas de la Coixa perquè històricament ha estat una cruïlla de camins, lloc on el 2002 es va gestar l'embrió de la Festa de la Clotxa per part de la iniciativa privada que volia recuperar un plat típic de la zona. Va ser el 2003 quan, amb el suport del Consell Comarcal, es va tirar endavant aquest esdeveniment revulsiu de l'economia i el turisme de la comarca, que avui té un impacte més enllà de la Ribera d'Ebre".

La 17a Festa de la Clotxa se celebrarà a Móra la Nova | Laia Villalbí

 

Una jornada que posa en relleu la senzillesa i riquesa de la gastronomia de la Ribera

Una jornada que començarà aviat, pels organitzadors i els voluntaris, preparant a les set del matí, la foguera i tot allò que sigui necessari per a dur a terme aquesta festa tan esperada per a la Ribera d'Ebre. La clotxa és un menjar de pagès i es feia al voltant del foc, tots els voluntaris courant el tomàquet, la ceba, els alls i la sardina, i torraran el pa. Perquè tots els assistents puguin gaudir d'aquest menjar tradicional de pagès per excel·lència de la Ribera, que diu molt dels orígens de la comarca i alhora posa en relleu la senzillesa i riquesa de la gastronomia d'aquest territori. A les deu del matí es donarà el tret de sortida a la festa la 17a Festa de la Clotxa amb la cercavila amb Pirates de l'Ebre, tot seguit hi haurà el pregó de la festa a càrrec de Julio Montfort, membre de la Comissió de Fira de Móra la Nova. A les onze hi haurà el repartiment de clotxes entre els assistents i a dos quarts d'una l'acte finalitzarà amb un concert a càrrec de l'Ebrenca Montse Castellà.

  

La Clotxa és un plat tradicional per excel·lència de la Ribera | Laia Villalbí

Durant la festa, també es podrà gaudir dels artesans i productors que tindran les seves parades. Des d'artesania, fins a oli, formatges, pastes, vi i una unió de productes de la terra per envoltar-se d'una jornada típica del territori. Laura Griñó, regidora de Turisme, ha presentat el programa de la Festa de la Clotxa i ha aprofitat per agrair l'ajuda de tots els voluntaris i voluntàries que s'impliquen en aquesta jornada, així com a totes les associacions que donen suport a la festa.

  

L'organització ha explicat que la previsió per aquest diumenge és la de fer 1.500 clotxes. Els tiquets tindran un preu de 4 euros i es podran comprar a la carpa del consell el mateix dia de la festa. Tot i que des de l'organització, s'aconsella fer la reserva del tiquet en línia a través d'aquest enllaç, perquè ningú es quedi sense degustar-la.

Coincidint amb l'època de la floració

La presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, ha destacat que la Ribera busca «sumar sinergies fent de la comarca un referent en el turisme del territori en aquesta època, coincidint amb la floració» i ha animat a la gent a visitar la comarca els mesos de març i abril. Ha explicat que «hi ha moltes visites a la Ribera al voltant de la floració, on també s'hi fan activitats i puguin ser compartides.»

Deu municipis de la Ribera d'Ebre impulsen activitats a partir d'aquest cap de setmana | Laia Solanellas

"💵MOLT FORT: Indignants novetats sobre el cas Castor" "🔴 El terrible motiu que ha provocat l'expulsió d'un tarragoní militant del PDeCat"