Pla general d'alguns restauradors llençant bosses de brossa davant d'un agent a les portes de la seu del Govern

Els restauradors de Tortosa llencen brossa a la delegació del Govern

El col·lectiu alerta que té por, que està al límit i que té molts treballadors sense cobrar els ERTO

Una cinquantena de restauradors de Tortosa s'han plantat aquest divendres a la tarda a les portes de la seu de les delegacions del Govern a les Terres de l'Ebre i han abocat la brossa dels seus negocis, davant d'un cordó policial que han fet els Mossos d'Esquadra. Ha estat una acció de protesta espontània, que pot precedir-ne d'altres, a les noves restriccions anunciades aquest matí. El col·lectiu adverteix que està al límit, que tenia «tota la feina feta» per oferir els àpats de Nadal, i que malgrat complir les normes «no els deixen treballar». «La fórmula per no donar-te res és dir que no tanquis. Tenim por, tenim famílies i empleats que encara no han cobrat els ERTO», ha denunciat Joana Merchan, de l'Associació Plat i Got de Tortosa.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

A quarts de sis de la tarda, un grup amb més de 50 restauradors, proveïdors i veïns que donen suport al col·lectiu, s'han apropat a les portes de la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre i hi ha abocat tota mena de brossa. Indignats i enfadats amb les noves restriccions horàries que ha establert el Govern per al sector, han demanat a crits que els deixin treballar i han protestat davant l'impediment dels Mossos d'apropar-se a les portes de la seu governamental.

Des de l'Associació d'Empreses de Restauració de Tortosa Plat i Got, Joana Merchan, ha recordat que el tancament afecta els empresaris però també els treballadors i proveïdors. «La gent està molt, molt, molt tirada. Els empleats no han cobrat els ERTO i els proveïdors si jo no venc, ells tampoc», ha recordat. La limitació d'horaris arriba a les portes de Nadal, amb les despenses plenes. «I amb tota la feina feta, els menús preparats. Avui hem hagut de trucar a la gent que havia reservat. Els ofereixes menjar per emportar, però la gent vol sortir i veure més gent. Podem mantenir la distància, tots estem complint les normes però no ens deixen treballar», ha reivindicat Merchan.

El sector està «emprenyat i enrabiat» perquè s'adapta a totes les mesures que se'ls exigeix i de nou se senten els més perjudicats amb les noves restriccions. Demanen que s'apliquin mesures «que estan funcionant a altres llocs», com tancar per barris o per zones on hi ha brots, o que s'apliquin ajuts com els d'Alemanya, que sufraguen el 70% de la facturació. «Però no ens facis això a tots, la gent hem de menjar», ha denunciat la portaveu de l'associació. «Estem cansats i esgotats. Portem des de març sense facturar, fent invents i crèdits», ha afegit.

Merchan ha ironitzat també sobre el fet que el Govern hagi pagat aquest divendres els ajuts pendents. «Ens han enviat els quatre calerons de la Generalitat a veure si ens conformàvem. Sembla de riure. Fes-ho un altre dia. Avui que ens tanques i ens envies els diners a veure si ens relaxem una mica. No estem relaxats" ha dit.