Exterior de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús

Salut instal·la el nou accelerador lineal d'Amancio Ortega a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús

La directora territorial justifica el canvi per evitar allargar que els pacients es desplacin a tractar-se a Reus

Salut  no esperarà a la construcció  del nou edifici oncològic de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa per instal·lar i posar a funcionar el nou accelerador lineal que va donar la Fundació Amancio Ortega (FAO). La regió sanitària ha iniciat els tràmits per substituir l'actual aparell de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, que fa uns 11 anys que funciona. Amb el nou accelerador tots els tractaments es podran fer a Tortosa i s'evitarà que alguns pacients hagin d'anar a l'Hospital de Reus. En un futur es traslladarà a l'edifici oncològic que es construeixi al Verge de la Cinta però s'ha optat per instal·lar-lo a Jesús, ja que el projecte del nou edifici està aturat a l'espera d'una modificació definitiva del POUM de Tortosa.

El projecte del nou edifici autrat a l'espera del POUM

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

L'Ajuntament de Tortosa va demanar al Departament de Salut que donés una solució definitiva als problemes de mobilitat de l'Hospital Verge de la Cinta, que té una greu manca d'aparcaments, abans que s'hi construeixi el nou edifici oncològic, on s'havia d'instal·lar un nou servei de radioteràpia amb l'accelerador lineal donat per la FAO l'any 2018. La modificació definitiva del POUM  per construir el nou equipament està aturada i Salut ha optat per la proposta del consistori de mantenir el servei a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús mentre no es resolgui la situació del Verge de la Cinta.

La gerent de la Regió Sanitària Terres de l'Ebre, Mar  Lleixà, ha exposat que la instal·lació de l'accelerador lineal està sobre la taula des de fa dos anys i que construir un edifici oncològic al Verge de la Cinta «havia estat una decisió tècnica». El projecte inclou la construcció d'un búnquer per a l'accelerador de la FAO —que té un cost de 2 MEUR—, i equipaments per a consultes externes, i un hospital de dia en una segona fase. «Per no causar més perjudicis a les persones que requereixen tractament», i que en alguns casos s'han de desplaçar a l'Hospital de Reus, s'ha optat finalment per instal·lar-lo a Jesús i traslladar-lo quan es pugui al Verge de la Cinta.

La regió sanitària ha iniciat els tràmits amb la redacció d'una memòria justificativa per part del Servei de Protecció Radiològica i Física Mèdica de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus per tal que el Servei de Coordinació i Activitats Radioactives de la Generalitat de Catalunya informi favorablement de la modificació al Consejo de Seguridad Nuclear (CSN). Un cop aprovat, se substituirà l'actual accelerador i es calibrarà el nou aparell, un procés que Lleixà ha recordat que «és llarg —podria allargar-se cinc o sis mesos (un any, inclosos els tràmits)— i durant el qual els pacients que reben tractament radioteràpic hauran d'anar a Reus». «Era una situació que de totes, totes es volia evitar», ha apuntat Lleixà, sobretot perquè després s'haurà de traslladar a l'Hospital Verge de la Cinta i en aquest procés també s'hauran de derivar els pacients a Reus.

L'informe que es presenti inclourà el trasllat de l'aparell al futur edifici oncològic però el projecte està aturat des del febrer perquè l'Ajuntament no ha finalitzat els tràmits de modificació del POUM. «Això no va de xantatges perquè no toca i no podem estrènyer i posar tants condicionats sobre la taula. Sobre la qüestió del pàrquing ja vam manifestar que la prioritat és fer dispositius assistencials i sanitaris i un projecte per resoldre la mobilitat i l'aparcament al Verge de la Cinta però s'ha d'anar de la mà i tenir la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa», ha dit Lleixà. «Les persones del territori necessiten solucions, el Departament les posa i les posarà i l'Ajuntament entenc que també haurà de posar-se a col·laborar per trobar la millor de les solucions possibles», ha afegit.

La directora de Salut a l'Ebre ha avançat que se segueix treballant en projectes de millora dels centres hospitalaris al territori i que «hi haurà aviat notícies importants d'inversions al territori». «El Verge de la Cinta necessita inversions i posar-se al dia com a hospital del segle XXI i de referència del territori, sense cap mena de dubte. Hi ha projectes molt ben encarrilats, a Urgències, amb l'ampliació de l'UCI i en conjunt. L'edifici oncològic és una peça més», ha destacat.

Dijous està prevista la constitució d'una plataforma que reclama que es posi en marxa el nou accelerador lineal a Tortosa i Lleixà ho ha entomat «amb una part d'empatia» però assenyalant que la decisió d'instal·lar l'aparell a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús «ja estava presa des de fa setmanes». La directora ebrenca de Salut s'ha mostrat oberta a parlar i informar sobre el projecte. «La solució està sobre la taula i m'ofereixo a resoldre qualsevol dubte, també dins dels terminis en què es desenvoluparà la substitució», ha insistit.