El sector de l'olivera de les Terres de l'Ebre perilla d'entrar en sequera greu i demana més ajuts

Imatge d'arxiu d'un oliverar a la comarca del Montsià. | TarragonaDigital.com

 

El sector de l'olivera de les comarques del Baix Ebre i el Montsià, que són les principals zones de producció del territori català, preveu que enguany tornarà a registrar pèrdues per tercera campanya consecutiva. La causa són les escasses pluges que s'han registrat aquest any en aquestes dues comarques, a diferència de la resta de Catalunya. A les comarques de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona es produeix més del 60% de la collita d'olives de Catalunya, i d'aquestes, el Baix Ebre i Montsià en produeixen un 40%. 

Així, aquest sector de l'olivera al sud de les Terres de l'Ebre amenaça de caure en «una situació de sequera greu», i els productors ja preveuen pèrdues d'entre el 30 i el 70%, en funció de la zona. Pel que fa a les dues altres comarques ebrenques, la Terra Alta i el Montsià, l'acumulació i una major quantitat de pluges han fet que el cultiu estigui aguantant millor. 

Les baixes precipitacions propicien una greu sequera

Al Baix Ebre i al Montsià fa mesos que registren les precipitacions més baixes del país, les quals estan molt per sota de la mitjana climàtica d'aquestes comarques. Les pluges a curt termini que van caure a febrer i juny no són «aprofitabes» per a l'arbre, ja que no serveixen per generar saó i van arribar massa tard per ajudar a quallar la flor de l'oliva. De cada 100 litres de pluja, l'olivera només n'ha pogut aprofitar una tercera part, afirmen des d'Unió de Pagesos. 

El coordinador territorial d'UP a les Terres de l'Ebre, Hilari Curto. | TarragonaDigital.com

 

Davant d'aquesta situació de perill de sequera, situació que s'ha repetit en algunes ocasions des de fa cinc anys, el sindicat agrari Unió de Pagesos ha demanat que s'ampliïn els ajuts. Els darrers anys s'han limitat a reduccions en els mòduls de l'olivera de l'IRPF i ara reclamen ajuts d'estat europeus, sobretot per amortitzar préstecs, reduccions de l'IBI rústic, i una reducció de fins al 50% de la quota d'autònoms dels pagesos afectats, entre d'altres.

Unió de Pagesos demana més ajudes i un seguiment de l'anomalia

La campanya passada, de fet, Unió de Pagesos ja va estimar unes pèrdues de producció del 60% al Baix Ebre i Montsià, amb pèrdues econòmiques de 21 milions d'euros. La campanya actual, 2017/2018, Unió de Pagesos ha estimat unes pèrdues del 50% de la producció al Baix Ebre i del 31% al Montsià, de mitjana.

Aquestes xifres són suficients, tal com marquen les directives europees, per articular ajuts d'Estat, una de les peticions que acaba de fer Unió de Pagesos. Amb això, defensen que «les explotacions es veurien compensades», això com amb una «fiscalitat més justa», amb ajuts per a l'amortització de línies de préstecs, reduccions de l'IBI rústic —un ajut que es podria facilitar a escala municipal—, i també una reducció d'impostos generals, com la rebaixa de fins al 50% de la quota d'autònoms a la Seguretat Social. «Demanaríem també que Agricultura faci un seguiment acurat d'aquesta anomalia al Baix Ebre i al Montsià per poder articular diferents tipus d'ajuts», demanen.

"Els Bombers apaguen un incendi en una zona de difícil accés a Tortosa"