La plataforma marina del projecte Castor, amb la costa del Montsià al fons.

El Suprem obliga l'Estat a retornar als bancs els 1.350 MEUR de la indemnització pel projecte Castor

La sentència accepta les pretensions de Santander, Caixabank i Bankia qüestionant el «pacte» per al pagament a ACS

El Tribunal Suprem obliga l'Estat espanyol a retornar els 1.350 milions als bancs que van finançar la indemnització a l'exconcessionària del projecte Castor Escal UGS. Santander, Caixabank i Bankia van recórrer a la sala del contenciós-administratiu després que el govern espanyol desestimés, per silenci administratiu, la reclamació presentada per cobrar el préstec.

Els pagaments a càrrec dels consumidors havien quedat en suspens quan el Tribunal Constitucional va anul·lar bona part del Reial Decret que acceptava la renúncia de la filial d'ACS i establia la compensació. Tot i el sentit de la sentència, el Suprem qüestiona el «pacte» entre el govern del PP, Enagás i els bancs per pagar gairebé al moment la indemnització a l'exconcessionària.ç

Promouen una proposició de Llei perquè ACS pagui el deute del falli magatzem de gas

El grup ciutadà Cas Castor (format per Xnet, Observatori del Deute i l'Institut de Drets Humans de Catalunya) ha elaborat una Proposició de Llei perquè la constructora ACS de Florentino Pérez pagui el deute del fallit projecte d'emmagatzematge de gas. El text inclou una anàlisi de l'estat comptable de la companyia «que demostra que és legalment legítim i econòmicament possible» que ACS assumeixi els costos del Castor. Davant l'impacte a l'erari públic que suposa la sentència del Suprem, que obliga l'Estat a retornar el préstec de la indemnització de 1.350 MEUR, el grup presentarà una demanda al Comitè de Drets Econòmics i Socials de Nacions Unides i demanarà que es pronunciï la Comissària de Drets Humans del Consell d'Europa.

La Plataforma del Sénia lamenta els nyaps del projecte Castor 

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha lamentat la sentència del Tribunal Suprem que obliga l'Estat a retornar als bancs el crèdit de 1.350 per indemnitzar l'exconcessionària del projecte Castor, Escal UGS. «Els pagadors sempre acabem sent la ciutadania. Hem estat pagadors en la majoria dels nyaps del Castor», ha argumentat la portaveu de la plataforma Cristina Reverter, qui considera «indecent» socialitzar el cost de la indemnització a la filial del grup ACS de Florentino Pérez en l'actual context de crisi social i econòmica per la pandèmia del coronavirus. «Teníem l'esperança que això al final es reconduís o es minimitzessin els impactes», ha abundat.

El moviment ciutadà que des de 2007 ha qüestionat el magatzem de gas submarí des de tots els àmbits veu ara, amb decepció, com lluny de depurar-se responsabilitats polítiques i econòmiques els tribunals tornen a penalitzar l'Estat i, per extensió, la ciutadania pel fracàs anunciat del projecte.


Comentaris
Cisco
La culpa és de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, el projecte tenia interès per a tota la població.