GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

UGT respon a Pallarès que les places de guaita forestal s'eliminen i se'ls ofereix només feina per 3 mesos

El sindicat nega l'existència de cap acord amb el Govern i avisa que la campanya forestal comença amb 300 efectius menys

UGT ha negat de forma contundent les afirmacions del delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, que divendres va posar en dubte l'eficiència de la tasca dels guaites forestals i va anunciar que, davant la supressió dels punts de vigilància, la Generalitat els havia ofert feina tot l'any fruint d'un acord amb els sindicats. En un comunicat, l'entitat nega l'existència de cap acord i sosté que les 96 places de guaita reconegudes «desapareixen totes i s'amortitzen». També descarta que els guaites puguin passar a fer tasques de prevenció d'incendis dins del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) del Departament d'Agricultura. «La majoria de places en què es recol·locaran els guaites són també de jornada parcial de tres mesos a l'any», precisen.

 

Els responsables del sindicat sostenen que no han vist els informes de Bombers ni de Forestal Catalana als quals Pallarès va al·ludir per justificar la supressió dels guaites forestals. Entre d'altres, va esmentar com a arguments la poca eficiència de la seva tasca, la priorització de la vigilància amb helicòpters o la necessitat d'invertir per millorar l'actual deficient estat de manteniment de les torres de guaita.

 

La UGT també ha mostrat sorpresa davant l'anunci que els guaites que així ho volguessin es podrien integrar al GEPIF del Departament d'Agricultura, quan actualment es troben dins de la Direcció General d'Emergències del Departament d'Interior. Ara, se'ls proposa continuar a la majoria com a ajudants d'ofici forestal també tres mesos a l'any.

 

Substitució dels guaites per trucades

Retreuen a la Generalitat que hagi deixat de fer el manteniment a les torres, mentre administracions com la Diputació de Barcelona les manté «en perfecte estat» i no n'ha tancat mai. També recorden que l'acord no parla de dificultats de manteniment i sí, en canvi, de la substitució dels guaites per trucades de mòbil de particulars al 112.

 

«És clar que una cosa és estar a la plaça de Catalunya de Barcelona i una altra molt diferent és ser a una serralada, que està darrere d'una altra serralada. Han de passar dues coses perquè aquest pla funcioni: que algú estigui prou a prop i tingui cobertura, perquè si no és així es cremarà tota la massa forestal», apunten.

 

Per últim, UGT alerta que en la categoria d'ajudant d'ofici forestal, on es vol recol·locar els guardes, hi ha 576 places de les quals, enguany, «només se'n cridaran a 372 per a la temporada d'estiu». Això, indiquen, suposarà que enguany, amb les 96 places de guaita amortitzades la campanya forestal començarà «amb 300 persones menys». «Aquestes decisions no tenen ni de lluny el suport de la UGT ni de cap sindicat. És una decisió exclusivament del Govern, que necessàriament haurà d'assumir les seves responsabilitats si passés qualsevol incident greu», rebla el comunicat.