Nau de ca l'Orga de Picamoixons sense coberta

Ca l'Orga de Picamoixons esdevindrà el nou Centre d'Interpretació de l'Oli de l'Alt Camp

L’autora del projecte és l’arquitecta Olga López Domènech i l’import de la restauració és de 229.920,41 euros

El Centre d’Interpretació de l’Oli de l'Alt Camp serà una realitat ben aviat. S'ubicarà en una de les naus de ca l'Orga, a Picamoixons, i la rehabilitació de l'espai considera l’ús original de naus agrícoles i la necessitat d’un equipament amb les dimensions necessàries per ubicar-hi un centre didàctic dedicat a l’elaboració de l’oli, producte autòcton de la comarca i reconegut internacionalment.

De fet, l'edifici on s'ubicarà el nou espai és referent de l’arquitectura agrícola catalana del segle XIX i permetrà donar a conèixer la producció d’oli mitjançant el mètode tradicional al trull, una tasca de gran valor industrial, cultural i històric. També es contempla el buidatge de les dues naus conservant els seus dos elements més representatius: les cobertes i les façanes.

La rellevància arquitectònica de ca l'Orga

La finca de ca l’Orga de Picamoixons és un conjunt de quatre edificis. Un habitatge que havia estat la casa senyorial del diputat Orga i tres construccions annexes de caràcter industrial. Les edificacions de tipus industrial són peces de rellevància arquitectònica, ja que es tracta de peces úniques en el municipi.

En l'actualitat, l'edifici és la seu de l’ajuntament de l’Entitat Municipal Descentralitzada i disposa originàriament de tres edificacions de caràcter industrial adossades a l’edifici de caràcter familiar. Tenen una àncora d’uns 7 metres i una profunditat d’uns 20 metres aproximadament, ja que es va adaptant a la geometria de la parcel·la. La façana principal de les naus es repeteix per igual a cada una d’elles. Ara bé, la rehabilitació es realitzarà sols en dues de les naus, ja que la tercera no és propietat de l’EMD.

Porta de ca l'Orga de Picamoixons
Una de les entrades a les naus | Cedida

Des de la data de la seva construcció i fins a l’any 1911, l’edifici va pertànyer al diputat Orga i posteriorment als seus descendents. L’any 1911 fou venuda a un altre propietari, que posteriorment la va tornar a vendre l’any 1951. El 1958 va passar a mans d’un altre propietari per posteriorment vendre-la de nou l’any 1978.

Per la seva banda, la tercera nau industrial va ser venuda a un restaurant local. Va ser l’any 2003 que l’Entitat Municipal Descentralitzada va iniciar les gestions per a la compra del conjunt, donat l’estat de deteriorament en què es trobava l’edifici, molt representatiu pel poble de Picamoixons. L’any 2005, doncs l’EMD va comprar el conjunt d’edificacions a través d’una subvenció atorgada per la Generalitat de Catalunya i va iniciar-ne la restauració.

Projecte comarcal conjunt

El nou Centre d'Interpretació forma part del projecte comarcal 'Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d'una terra', impulsat pel Consell Comarcal de l'Alt Camp amb el cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea. L’autora del projecte és l’arquitecta Olga López Domènech i l’import d’adjudicació de la restauració, que la durà a terme l’empresa Edifisa, és de 229.920,41 euros.

Inauguració de ca l'Orga
Ca l'Orga, seu actual de l'Ajuntament de l'EMD de Picamoixons | Albert Oliva


Comentaris