Tarragona, al capdavant de producció de calçots

La Cambra de Comerç de Valls fa una crida al consum de calçots per minimitzar les pèrdues del sector

La Cambra mostra la seva preocupació per la quantitat de productors implicats que hi ha, des de pagesos fins a comerços i restauradors

La Cambra de Comerç i Indústria de Valls ha manifestat la seva preocupació per tots els sectors econòmics que s'han vist directament afectats pel confinament preventiu contra la propagació de la infecció del coronavirus, en especial el de la calçotada. Aquest sector implica milers de persones que hi treballen com autònoms, artesans i empreses dels sectors agrícola, agroalimentari, ramader, i de serveis com l'hostaleria i la restauració, i el sector turístic que en depèn.

Si el confinament pel coronavirus s'allarga més enllà de final de març, es podrà donar la temporada per acabada, amb la pèrdua de més d’un 25% del volum de calçotades. Com a dada rellevant, si no s’hagués acabat la temporada de cop, s'hauria superat la xifra de 18 milions de calçots amb l’IGP de Valls, per tant, resten uns cinc milions de calçots per collir. La preocupació del sector és evident, ja que el calçot és un producte de temporada i la calçotada també.

Tal com han expressat des de la cambra vallenca, «una bona manera d'ajudar a consumir els calçots que no es poden vendre seria conscienciar la població de comprar calçots a les fruiteries i botigues d'alimentació que romandran obertes. La cuina del calçot és excel·lent, hi ha moltes receptes de plats que es poden fer amb el calçot a casa. Motivar la població al respecte és ajudar al sector».

Preocupació per la resta de sectors empresarials

La Cambra de Valls també ha mostrat la seva preocupació pels restauradors i per l’aturada de la seva activitat, un fet que, segons afirmen «hauria de ser una prioritat per l’Estat». Aquesta preocupació l’han fet extensible a l’hostaleria i el turisme, al sector dels vins i caves, altres productes artesans i a la cultura, on s’està patint l’ajornament de concerts i representacions «en un any especialment sensible com és la preparació de les  Festes Decennals de la Candela 2021 i molt especialment la inauguració i posada en funcionament del Museu Casteller de Catalunya».

És per això que exigeixen a les administracions públiques la posada en marxa de mesures econòmiques  «concretes, àgils i efectives per ajudar als sectors econòmics més afectats per una malaltia global que afecta a tot el món». En aquest sentit, la Cambra es posa al servei de les diferents administracions i dels professionals assessors d'empreses «per ajudar a canalitzar aquestes ajudes amb la màxima celeritat possible».