La millor campanya de la garrofa dels últims anys, condicionada per una onada de robatoris sense precedents

Els productors, Unió de Pagesos i els Mossos d'Esquadra demanen acreditar la collita amb la DUN
Un pagès fent caure garrofes en una explotació del Perelló. | TarragonaDigital

Enguany, la garrofa és un dels pocs cultius que ofereix garanties de rendibilitat als productors. El quilo del producte s’arriba a pagar a 0,60 cèntims, una xifra que pràcticament duplica el preu dels anys anteriors. Aquest fet es deu a les temperatures suaus de l’hivern passat, que van mantenir la floració de l’arbre, i a les pluges abundants d’aquests darrers mesos, que han incrementat el rendiment del garrofer amb una major producció, de més pes i amb més qualitat.

La seva recol·lecció tampoc requereix d’una gran infraestructura. Un garrofer de 25 anys pot produir, de mitjana, uns 80 quilos de garrofes. D’altres de més vells i de dimensions superiors en poden arribar a donar 300. Alhora, la collita, es pot dur a terme en poca estona, i l’emmagatzematge, la venda i la conservació dels fruits es pot perllongar a les temporades posteriors si la garrofa es troba en un estat òptim.

Més vigilància per acabar amb els robatoris

Amb aquesta senzillesa, la producció, la recol·lecció i la venda de la garrofa pot patir contratemps i sovint es veu amenaçada per altres factors. Així, el fred i les plagues no són els únics enemics de la campanya, sinó que la facilitat per aconseguir el fruit ha potenciat, en les darreres setmanes els robatoris a peu dels cultius i la venda irregular.

En aquest sentit, Unió de Pagesos ha denunciat un increment provat dels fets delictius relacionats amb els robatoris de garrofes durant la campanya actual i la indefensió que pateixen els productors. Així, s’ha d’insistir en la necessitat de reforçar la seguretat dels terrenys agrícoles «perquè els robatoris són un fet que van a l’alça arreu del territori, especialment a les zones rurals», demana el Joan, un dels pagesos afectats de l’Alt Camp.

Imatge de les garrofes robades fa uns dies a Riudoms | Ajuntament de Riudoms

El productor vallenc al·lega que «com que la garrofa és fàcil de collir i d’emportar-se, i alhora és un dels fruits més ben pagats d’enguany, ha estat el blanc directe dels lladres de la zona». De fet, el Joan ha patit dos furts continuats, a la mateixa finca, en pocs dies, mentre collia. «Hem arribat al punt que mentre collim, ens hem de preocupar que no ens robin les garrofes de l’arbre del costat, i aquest fet desmoralitza a qualsevol pel poc respecte que es té per la nostra tasca i llença per terra la feina de tot un any», lamenta.

«Cal acreditar la collita amb la DUN»

Els compradors de possibles garrofes robades també són al punt de mira d’Unió de Pagesos i dels Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya. Per això, els agents augmentaran el control de les transaccions amb la finalitat que les collites robades es posin en circulació. Alhora, els productors evidencien que cal garantir la traçabilitat de les garrofes, per tal d’avalar i acreditar la compra de la collita mitjançant la declaració DUN i el document nacional d’identitat.

La garrofa, la gran desconeguda

La garrofa no serveix, només, com a aliment per als animals, sinó que té un ús ben divers. Les seves propietats nutricionals i alimentàries la converteixen en un element excepcional pels humans amb diverses i variades aplicacions de gran utilitat i funcionalitat pel seu alt contingut en alcohols, fibres i polifenols. També té propietats antiinflamatòries i d’estímul del sistema immunològic, cosa que el protegeix de certs microorganismes patògens, beneficiant la flora intestinal.

Pla tancat de diversos productes elaborats amb garrofa de l'empresa Menjamiques de Bràfim (Alt Camp). | acn

Entre les principals aplicacions de la garrofa per a consum humà, es troba la de ser una excel·lent alternativa al cacau un cop ha estat torrada i processada i es considera una opció molt interessant, ja que resulta més econòmica que el cacau i té un peculiar sabor i olor dolça molt agradable. També s'utilitza en begudes com a ingredient per a la preparació de tes o cafès i no conté cafeïna.

"Les escoles amb més èxit a TGN en plena emergència sanitària" "El regidor de Seguretat de Valls anuncia un dels serveis més reclamats del Barri Antic"