Valls, a punt pel moment més màgic de la Festa Major de Sant Joan: la nit de Completes

És un dels actes nocturns per excel·lència al voltant d'aquest cant que té lloc a l'interior de l'església arxiprestal de Sant Joan Baptista
Les balladetes de Completes són un dels moments de la festa més esperats per als vallencs | Ajuntament de Valls / Pere Toda

 

El 23 de juny, vigília del dia gran de la Festa Major de Sant Joan Baptista, és un dels moments més destacats de la festa vallenca. A les 12 del migdia el repic de campanes des de l'arxiprestal de Sant Joan anuncia la festivitat i els Gegants de la Ciutat anuncien la festa patronal pels carrers de la ciutat.

 

La tarda comença amb la recollida del foc procedent de la mítica muntanya del Canigó, que arribarà al Pati i serà acompanyat fins a la plaça del Blat per diversos elements festius. Aquí s'encén la graella característica d'aquest vespre, es fa la lectura de la proclama de la diada i es reparteix el foc entre els diversos barris i entitats perquè puguin encendre les seves foguerades.

 

Amb l'arribada de la nit, comença el gruix d'actes

A la nit és el torn de les Completes, un dels actes nocturns per excel·lència al voltant d'aquest cant que té lloc a l'interior de l'església arxiprestal de Sant Joan Baptista. El seguici cerimonial acompanya la bandera de la ciutat i la corporació municipal fins a les Completes i es realitza l'entrada de la senyera a l'església. L'orgue interpreta el toc de castells i l'àliga balla a l'interior del temple.

 

Acabades les Completes, el seguici retorna fins a l'Ajuntament en la sortida de Completes, un dels moments més màgics de la festa vallenca amb la ballada conjunta de tots els elements a la plaça del Blat acompanyada de campanes, bengales, cascada i focs d'artifici. El seguici fa les seves balladetes i l'actuació nocturna dels Xiquets de Valls seguint el costum antic d'aixecar els seus castells de manera simultània arrodoneix la jornada. A continuació, arrenquen tots els escenaris de la revetlla.

 

La Festa Major de Sant Joan Baptista de Valls, al voltant del dia 24 de juny, és considerada l'inici de la temporada tradicional de castells, la manifestació més identitària de Valls i un dels símbols de Catalunya. Alhora és l'inici de la temporada de festes patronals de l'àrea etnogràfica del Camp de Tarragona i el Penedès, i gaudeix d'un notable Seguici Cerimonial integrat per balls, bestiari, balls parlats i sonadors tradicionals. 

 

Potser també t'interessa: