Exterior de l'església de Sant Francesc de Valls

L'Ajuntament de Valls i la URV inicien un estudi per transformar urbanísticament l'entrada de Sant Francesc

Un equip d'investigadors del Centre de Recerca Urbana del Camp analitzarà l'entorn de la plaá per plantejar propostes per revitalitzar la zona

L'Ajuntament de Valls ha encarregat al Centre de Recerca Urbana del Camp de la Universitat Rovira i Virgili els estudis urbanístics per definir la futura imatge de la Porta de Sant Francesc, una de les principals entrades a la ciutat. D'aquesta manera, un equip d'arquitectes i urbanistes analitzarà aquest àmbit i projectarà solucions per renovar i revitalitzar tot l'entorn de la plaça i consolidar el seu paper estratègic i de referència per a la ciutat.

Aquesta zona presenta una alta complexitat urbana, ja que a més de connectar amb el nucli històric, acumula equipaments bàsics com el Pius Hospital de Valls, elements de gran valor patrimonial com l'església de Sant Francesc o la traça de l'antiga muralla medieval i és, a la vegada, un gran balcó a tot l'entorn verd i natural del torrent del Catllar. A més, tot l'àmbit presenta una elevada densitat de circulació de vehicles tant pel fet que és una de les portes principals d'accés a Valls com per la suma del trànsit intern de la ciutat i la ubicació dels aparcaments a la zona.

L'equip de treball

L'equip comptarà amb Jordi Sardà  i Josep M. Solé com a investigadors principals i coordinadors del treball.  Ambdós són professors de projectes i urbanisme de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura i amb experiència en el desenvolupament de projectes urbans. També s'incorporaran a l'equip de treball experts d'altres àmbits de la universitat així com altres arquitectes i investigadors com els de l'estudi d'arquitectura Eixam, de Valls, format per Maria Cartanyà, Pere Balcells i Maria Redondo.

Aquest equip s'encarregarà de l'anàlisi  de tot l'entorn, en una mirada integral sobre l'àmbit a partir, entre d'altres, de la seva història, les seves característiques morfològiques i socioeconòmiques i els principals usos actuals, amb l'objectiu de definir una solució de transformació urbana i arquitectònica per a la Porta de Sant Francesc. Així, el treball que hauria de completar-se en els propers 6 mesos, inclourà línies estratègiques i accions concretes per establir una imatge urbana renovada, fomentar l'accessibilitat al Centre Històric i revitalitzar l'àmbit de Sant Francesc  com espai de referència de la ciutat.

La zona de Sant Francesc té un  gran potencial  articulador i de cohesió urbana per a la ciutat, però en l'actualitat, per la seva situació i topografia complexa presenta espais infrautilitzats i obsolets. Per això, el treball per revitalitzar la Porta de Sant Francesc inclourà aspectes tan diversos com el foment de la mobilitat activa, l'accessibilitat al Centre Històric, la sostenibilitat mediambiental i la protecció del paisatge, en especial del torrent del Catllar.

L'estudi també se centrarà en els elements de valor històric i patrimonial. En concret, en aquesta mateixa zona hi ha l'antic Convent de Sant Francesc i l'església del mateix nom, on l'Ajuntament iniciarà de manera imminent aquest mes de febrer les obres de reparació de la coberta i les voltes del temple amb una inversió de 360.000 euros. Aquest serà el primer pas per convertir l'antiga església en un futur equipament públic. A més, al mateix àmbit també hi ha la muralla medieval, amagada a l'interior de l'illa d'edificis que l'Ajuntament ha anat adquirint en els últims anys. En aquest cas, l'objectiu d'aquesta actuació inclou l'enderroc dels immobles per deixar al descobert i recuperar l'antiga muralla del  segle XIV, en un projecte que permetria obrir, a la vegada, un nou accés al Centre Històric.