GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El Pla de Santa Maria acull una exposició sobre les aportacions científiques de Darwin

Aquesta mostra, produïda per l'IPHES, forma part del Programa ‘Exposicions itinerants’ de la Diputació de Tarragona. Es pot visitar fins al 31 de març a la sala de plens de l’Ajuntament
Un dels plafons de l'exposició sobre Darwin a l'Ajuntament del Pla de Santa Maria. | Cedida

 

‘Darwin i l’evolució’ és el nom de l’exposició que es pot visitar aquests dies a la sala de plens de l’Ajuntament del Pla de Santa Maria. L’objectiu de la mostra és donar a conèixer la figura de Charles Darwin i les seves descobertes sobre l’evolució, així com les diferents interpretacions que al llarg del temps s’han fet en matèria d’evolució de les espècies i, en conseqüència, de l’ésser humà. 

 

L’exposició es pot fins al 31 de març i està oberta al públic de dilluns a dijous, de les 10.00 a les 13.30 i de les 18.00 a les 20.00 hores i el divendres de les 10.00 a 13.30 hores. A més, aquest dilluns 25 de març s’ha fet també una visita especial per a escolars. 

 

Aquesta mostra està produïda per l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i forma part del Programa ‘Exposicions itinerants’ que la Diputació de Tarragona posa a disposició dels ajuntaments amb l'objectiu de fomentar el dinamisme cultural i fer arribar l'oferta expositiva arreu de la demarcació. De fet, el municipi ja va acollir un projecte similar fa pocs mesos, però aquest cop versava sobre l'Europa de fa un milió d'anys. 

 

Recorregut per la trajectòria de Darwin

La mostra es presenta en atractius plafons a través dels quals es pot realitzar un recorregut per la vida i activitat científica principal de Darwin i la importància de la teoria de l’evolució que va formular. Els àmbits en què s’estructura són: Vida del pare de l’evolucionisme, l’etapa de Cambridge, el viatge del Beagle; Darwin, un naturalista expert, selecció artificial i superpoblació, les seves relacions científiques amb altres naturalistes, el seu llibre ‘L’origen de les espècies’ i altres línies d’investigació no tan conegudes.

 

Charles Darwin va néixer el 12 de febrer de 1809 a la localitat anglesa de Shrewsbury. Va estudiar uns anys Medicina a la Universitat d’Edimburg i després va anar a fer Teologia a Cambridge on va conèixer a John Stevens Henslow, el qual va possibilitar que el jove naturalista pogués embarcar al Beagle el 27 de desembre de 1831, i va realitzar un viatge per arreu del món que va durar prop de 5 anys. 

 

Durant aquest periple Darwin va consolidar les seves qualitats com a naturalista de camp i va recollir un munt de dades, claus per a les seves formulacions teòriques posteriors, com la teoria de l’evolució, que va exposar àmpliament al llibre 'L'origen de les espècies'. A més, va abordar altres línies d’investigació biològiques, destacant els seus treballs sobre botànica, així com l’expressió de les emocions en l’ésser humà i els animals.

 

Tot això es constata de manera didàctica en els plafons que inclou la mostra i que han estat elaborats amb la tecnologia HP Designjet L65500, amb tintes HP Làtex, respectuoses amb el medi ambient.