Els orgues del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, protagonistes d'una exposició a Valls

La mostra, que es podrà veure a la Sala Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs, tindrà una part dedicada al projecte de recuperació de l’orgue de Valls

Si hi ha un instrument que està sent protagonista els darrers mesos a la ciutat de Valls, aquest és l’orgue. El projecte de recuperació de l’Orgue de Valls i la campanya d'apadrinament dels tubs que s’està fent, gràcies a la Comissió Ciutadana de l'Orgue de Valls, ha estat notícia en moltes ocasions aquest darrer any 2018.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

El 2019 que comença, Valls segueix apostant per mantenir viu aquest instrument, per això, la Sala Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs acollirà,  a partir d’aquest divendres 11 de gener, l’exposició «Orgues del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre». La inauguració de la mostra tindrà lloc a les 19.00 hores.

L’exposició serà una prèvia a la celebració de la Candela

La mostra, que es podrà veure fins al 27 de gener com a prèvia a la celebració de la Candela. L'exposició «Orgues del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre» ha estat coorganitzada per la Diputació de Tarragona, la Comissió ciutadana de l’orgue de Valls i l’Institut d’Estudis Vallencs.

El seu contingut s’inspira en el llibre del mateix nom escrit per Fina Anglès i Jordi Verges, on es relacionen els instruments de les comarques de Tarragona i els organistes, i on també s’expliquen les característiques d’aquest instrument, les singularitats catalanes respecte a altres indrets, el vocabulari propi, el detall d’alguns models i tot el que s’hi relaciona.

L'exposició està coorganitzada per la Diputació, la Comissió Ciutadana de l'Orgue de Valls i l'Institut d'Estudis Vallencs.
L'exposició està coorganitzada per la Diputació, la Comissió Ciutadana de l'Orgue de Valls i l'Institut d'Estudis Vallencs. | Cedida

 

L'exposició comprèn un ventall cronològic des del segle XV fins a l’actualitat i té una doble funció: divulgar l’existència del patrimoni i facilitar als estudiosos i especialistes uns materials impagables en el món de la musicologia.

La mostra forma part del programa d’exposicions itinerants de la Diputació de Tarragona i en el cas de Valls comptarà també amb informació sobre el projecte de recuperació de l’orgue vallenc.

Els tubs de l'orgue de Valls, amb nom propi

Durant els darrers mesos, s'han rebut diversos apadrinaments pels tubs de l'orgue de Valls, alguns d'ells amb 'nom propi'. És el cas, per exemple, d'Esperança Mialet, filla del desaparegut periodista vallenc, Pere Mialet. Fa unes setmanes va lliurar una aportació econòmica de 12.000 euros per a la recuperació de l'orgue de Valls, la qual cosa es traduirà en què un dels tubs de la façana portarà el nom del seu pare. 

En tot aquest temps, s'han rebut aportacions econòmiques d'entitats i associacions, empreses, particulars i famílies  que han apadrinat algun tub de l'orgue.