GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Corpus arribarà una setmana després enguany a Valls

La ciutat desenvoluparà la celebració en l'anomenada octava o vuitada de Corpus, és a dir, en els 8 dies següents de la festa del calendari litúrgic, per la coincidència amb la Festa Major de Sant Joan
 
La professó del Corpus acaba al Santuari de la Mare de Déu del Lledó | Ajuntament de Valls / Pere Toda

 

La festivitat del Corpus a Valls és una de les més antigues de Catalunya i la de major trajectòria del Camp de Tarragona, ja que la referència més pretèrita de la seva celebració data de l'any 1320. En aquest sentit, l'any vinent, el 2020, la ciutat de Valls celebrarà, de manera excepcional, els 700 anys de la primera referència documentada de la festivitat a la ciutat.

 

La celebració del Corpus a Valls aquest any tindrà lloc una setmana després del que marca el calendari litúrgic, a causa de la coincidència de la festa amb la vigília de Sant Joan, un dels dies principals de la Festa Major. En conseqüència, el Corpus vallenc es farà esperar i es celebrarà el diumenge 30 de juny, pocs dies després que finalitzin els actes de Sant Joan. Ho farà dins del calendari tradicional d'aquesta celebració, anomenat popularment octava o vuitada de Corpus, és a dir, en els 8 dies següents de la festa en el calendari litúrgic. Alhora, la celebració d'enguany serà l'avantsala de la commemoració extraordinària de l'any vinent.

 

La professó, el toc manual de campanes i la pluja de pètals

A la professó del Corpus de Valls participen, a més dels feligresos i de la custòdia, els Gegants de la Ciutat, que l'obren al so de les gralles i timbals, i també hi pren part l'Àliga, que realitza el seu ball en honor a l'Eucaristia a la plaça del Pati, al so de la música de la cobla de ministrers. La professó surt de l'església arxiprestal de Sant Joan Baptista i acaba a l'església del Lledó. Els veïns i veïnes i les entitats, per altra banda, elaboren durant tot el matí catifes de flors i engalanen amb domassos aquells carrers per on passarà la professó del Corpus a la tarda.

 

Quan la professó és a l’alçada del carrer de Sant Antoni, té lloc un dels elements rituals més singulars de la festivitat: el toc manual de les dues campanes del temple. Aquest toc s’intensifica a mesura que la custòdia s’apropa a l’altar aixecat davant de la parròquia i culmina amb la pluja de pètals i la pregària.

Els quatre gegants de Valls obren la marxa de la professó | Ajuntament de Valls / Pere Toda

 

Un altre dels elements més significatius de la festa del Corpus de Valls és la pluja de pètals de flors que es llença des del campanar de l’església de Sant Antoni, en honor al Santíssim Sagrament, quan just la professó passa per sota, en una explosió de sensacions: l’olor de les flors, el color dels pètals, el so de les campanes i els ministrers i la caiguda plàcida dels pètals damunt del tàlem, configurant un dels moments més màgics i místics.

 

Potser també t'interessa: