Valls no renuncia a la Festa Major de Sant Joan i l'adaptarà a les restriccions de la desescalada

Els grups musicals contractats actuaran en streaming en el canal de Youtube de l’Ajuntament de Valls

Valls manté la Festa Major de Sant Joan Baptista d'enguany. Ho farà a través de la reprogramació de part dels espectacles contractats i l’adaptació dels seus esquemes al nou escenari sobrevingut de la crisi sanitària provocada pel coronavirus, en el qual ha calgut prioritzar la salut de totes les persones participants i espectadores. Així, l'Ajuntament, en diàleg amb les entitats, ha avaluat diferents possibilitats en funció de l’evolució de les recomanacions sanitàries establertes per al mes de juny, coincidint amb les dates de la celebració. Les limitacions d’aforament i d’operativa que fixa el pla estatal de desescalada en fases fa inviables els actes al carrer i amb públic dempeus, característiques essencials de l’enorme majoria d’activitats de la Festa Major vallenca.

En aquest context, el programa d'activitats que transcorrerà entre el 20 i 25 de juny i que es distribuirà a totes les cases de la ciutat, s’ha adaptat a les circumstàncies i inclourà un missatge sobre el context que vivim en aquesta edició 2020. També es conservaran alguns actes simbòlics i indispensables del ritual de la celebració i, en aquest sentit, l'Àliga de la ciutat mantindrà el costum d’estar al balcó de l’Ajuntament permanentment, entre el 20 i el 25 de juny, i la capelleta votiva dedicada a Sant Joan i ubicada al carrer de la Muralla del Castell també romandrà oberta entre el 22 i el 25 de juny. La creu de la imatge de Sant Joan al retaule major de l’església arxiprestal, per la seva banda, s’enramarà la vigília de la festa i romandrà així fins a la Nit de Nadal.

També hi haurà actes que es desenvoluparan en llocs sense accés de públic i que poden ser escoltats des de tot Valls, com els tocs de campanes d’anunci de la celebració –el primer dia a la tarda i el 23 al migdia–, les salves de morterets –els mateixos dies i hores– i les matinades del 24 de juny, s’efectuaran físicament com és habitual, en una de les participacions dels sonadors tradicionals.

Les millors fotografies de la nit de Completes 2019 a Valls
Les millors fotografies de la nit de Completes a Valls | Redacció

Les Completes amb un 50% de l'aforament

Pel que fa a les cerimònies litúrgiques, s'hauran de fer amb un 50% de l'aforament i també es retransmetran virtualment. Com els recintes de culte poden estar oberts i habitualment l’assistència durant la Festa Major és multitudinària, la parròquia de Sant Joan també oferirà tant les Completes de la nit del 23 de juny com l’ofici solemne de la diada del patró pels canals on line que ha vingut emprant des de l’inici de la pandèmia. Per la seva banda, la missa del Vot del Poble a la Mare de Déu del Lledó farà el mateix amb la del 25 de juny quan es renova el Vot del Poble.

Mossèn Joan Àguila, rector de Sant Joan, farà les Completes amb públic i l’acompanyarà l’orgue, que interpretarà el Toc de castells, i l’Àliga que realitzarà el ball anual dins el temple. A més, es dona la circumstància que l’any vinent la ciutat ja haurà estrenat nou orgue monumental, per la qual cosa serà el darrer cop que aquesta interpretació es faci amb l’actual instrument. Alhora, TAC12, ha enregistrat diversos actes de la seqüència ritual de la Festa Major de Valls, com les Completes, la interpretació del toc de castells amb orgue, el ball de l’Àliga dins l’església, la sortida de Completes, els castells a l’antiga d’aquesta nit de Completes, o l’actuació castellera del migdia de Sant Joan. En dies i hores que s’anunciaran es podran reviure en redifusió pel mateix canal televisiu. 

Concerts en streaming

L'organització de la Festa Major també ha volgut mantenir part de les actuacions prèviament contractades a través d’un nou format digital amb retransmissions en streaming. En dies i horaris que s'anunciaran properament, es podran seguir alguns concerts de grups pel canal de Youtube de l’Ajuntament de Valls. Les formacions han triat l’espai idoni per realitzar-lo, com els seus locals d’assaigs, domicilis o estudis. Aquestes actuacions seran remunerades, si bé tindran un cost inferior a l’inicialment pressupostat perquè, per una banda, no totes les formacions s’han pogut adaptar al nou format digital en el poc marge de temps existent, i per l’altra, no s’abonaran les despeses d’infraestructures tècniques que suposaven els directes a les places i carrers de Valls. Tot i això, l’Ajuntament avisa que és important pensar en estímuls econòmics també per a les empreses que proveeixen aquests serveis tècnics per evitar que augmenti la pèrdua de llocs de treball.

Sant Joan Valls 2018 | Les imatges dels concerts a l’aparcament del Barri Antic | Isma

La Casa de la Festa canvia d'ubicació

En coordinació amb la Unió Anelles de la Flama, també s’habilitarà el Teatre Principal com la Casa de la Festa de manera que el seguici cerimonial es pugui contemplar durant àmplies jornades en grups reduïts. Les visites de la ciutadania a l’escenari del teatre s'hauran de concertar en el dia i hora previs on line, i es podrà accedir gratuïtament a l'equipament en franges de 30 minuts. L’accés es realitzarà per la porta d’accés a l’escenari, ubicada al carrer del Teatre, i la sortida per la façana principal.

La festa dels 700 anys del Corpus pel 2021

Per altra banda, la festivitat del Corpus, que enguany havia de celebrar-se diumenge 14 de juny i tenir un caràcter extraordinari perquè es complien els 700 anys de la primera notícia documentada a Valls, no es realitzarà en la data prevista.  L’acte central és la professó, al carrer i amb públic dempeus, per la qual cosa el seu caràcter multitudinari l’exclou. La comissió organitzadora ha acordat traslladar-la a la primavera del 2021.


Comentaris