Bastida i retaule de l'església de Sant Joan de Valls

S’enllesteix la construcció de l’orgue de Valls i la seva façana es descobrirà aquest dissabte 12 de desembre

Amb 14 metres d’alçada, l’instrument té un total de 1.286 tubs

Només d’aquí a 3 dies, l’orgue de Valls lluirà amb tota la seva esplendor després de més de 5 anys de l’inici de la campanya que ha fet realitat el projecte, gràcies a l’empenta i esforç de nombroses persones, famílies, entitats, institucions i empreses de la ciutat. Per això, des de fa setmanes a l’interior de l’església de Sant Joan es respira un ritme frenètic per acabar de muntar la façana de l’instrument. Es preveu que la bastida que envolta l’artefacte es pugui retirar aquest dissabte dia 12 de desembre, una vegada acabada l’harmonització dels tubs de la façana.

Així, aquest mateix dia 12 i el diumenge 13 de desembre la Comissió Ciutadana de l’Orgue de Valls ha decidit impulsar unes jornades de portes obertes al temple, amb la finalitat de donar a conèixer per primera vegada, a la ciutadania, l'instrument acabat. En aquest sentit, destaca per la seva verticalitat i alçada de 14,7 metres que el converteix en el més alt d’entre tots els que existeixen sense moble a Europa.

Els 1.300 tubs en disposició vertical simulen tres grans torres: una de central i més destacada que recordarà el campanar de Sant Joan, el més alt de Catalunya, i dues torres laterals inspirades en les construccions de les dues colles dels Xiquets de Valls. A més, tots els tubs de la façana estan ordenats en corones, en una disposició que evidencia la forma d’una pinya castellera.

Els concerts exclusius de la preestrena

Després de la descoberta física d’aquest dissabte, només quedarà pendent l’harmonització dels tubs interiors, a fi que el dia 20 de desembre es pugui fer la preestrena de l'orgue, amb una sèrie de concerts a càrrec de l’organista vallenc Josep Mateu. A causa de l’aforament limitat condicionat per la pandèmia, es faran diverses sessions adreçades a totes aquelles persones i agents que han fet possible el projecte a través de les seves aportacions, a les 12.30 h, 17.00 h i 18.30 h.

Interior de l'orgue de Valls
Imatge de la construcció de l'orgue | Cedida

L'accés a la nau s'iniciarà 30 minuts abans de l'inici de l'acte i cada padrí o padrina disposarà de dues entrades per a assistir-hi, que caldrà reservar al correu electrònic orguevalls@gmail.com. Al seu torn, la benedicció i l'estrena oficial de l'orgue tindran lloc en la festivitat de la Mare de Déu de la Candela del proper any, 2021.

Un pressupost de 650.000 euros

La recuperació de l’orgue de Valls compta amb el suport en el finançament de l’Ajuntament de Valls i la Diputació de Tarragona, així com una important part destinada als mecenatges i apadrinaments de tubs. Amb un pressupost total de 650.000 euros, el projecte també s’ha fet realitat a partir de les aportacions ciutadanes i, a dia d’avui, més de 431 famílies, entitats o empreses ja han ajudat a apadrinar alguns dels 348 tubs de l'orgue. 


Comentaris