Castell dels Garidells

Els Garidells culmina la consolidació d’urgència d’una part del castell, que es trobava en risc de col·lapse

També s’ha recuperat l’antic camí d’accés al monument

El municipi dels Garidells ja ha culminat les obres de consolidació d’una part del castell. La intervenció, iniciada durant el primer semestre de 2020, ha permès la consolidació, estabilització i excavació arqueològica de l’edifici i, en concret, s’ha restaurat el mur nord, la torre sud i l’espai central de la construcció.

En aquest sentit, a finals de l’any 2019 el conjunt patia un risc de col·lapse important, tal com avançava TarragonaDigital en un reportatge. Per aquest motiu, l’Ajuntament va iniciar els tràmits per dur-hi a terme una actuació de forma urgent, amb la finalitat, segons Marc Bigordà, l’alcalde, de «no permetre que desaparegui l’únic monument d’aquestes característiques que té el poble».

Un pressupost de 120.000 euros

Malgrat la immediatesa de les gestions, la pandèmia de la Covid-19 ha afectat el calendari de les obres i l’execució del projecte s’ha allargat més del previst i ha culminat fa només unes setmanes. El pressupost dels treballs ascendeix a uns 120.000 euros i s’ha finançat gràcies a la col·laboració econòmica de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Tarragona. Pel que fa al consistori, s’han destinat els recursos propis per a dur a terme la redacció del projecte.

També es recupera el camí d’accés

En aquesta actuació, a banda de la consolidació de les zones més degradades del castell, també s’ha recuperat el camí d’accés al monument i de l’era adjacent, per tal de donar al conjunt total de l’espai la importància que requereix una construcció d’aquestes característiques. En aquest sentit, Bigordà explica que s’ha pavimentat,enjardinat, il·luminat l’itinerari «i d’aquesta manera el poble recupera un espai comú i molt estimat». En aquest cas, les obres han tingut un cost d’uns 73.000 euros i també ha comptat amb subvencions de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i recursos propis de l’Ajuntament dels Garidells. 

Camí d'accés al castell dels Garidells
El castell ha recuperat l'antic camí d'accés | Albert Oliva

L’alcalde dels Garidells també explica que, a mitjà termini, es preveuen noves actuacions al monument. En concret, si s’aconsegueix el finançament necessari, s’habilitaria una nova fase d’obres «que permetria seguir amb l’adequació de l’entrada del castell i també es podria dignificar l’interior de la construcció», exposa.

Un Bé Cultural d’Interès Nacional

El castell dels Garidells es troba catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. L’any 1174 ja es té constància de l’edifici, i va ser donat per Guillem de Claramunt, senyor de Tamarit, als seus germans Arnau i Berenguer, anomenats des de llavors senyors de Garidells. Posteriorment va pertànyer als Montoliu i finalment l'any 1582 va passar a mans del monestir de Santes Creus, el qual en va mantenir la possessió fins a la fi de l'Antic Règim. A principis del segle XX, va quedar deshabitat i l’edifici patirà un espoli important durant més de 50 anys, que farà debilitar parts importants del castell fins a arribar a l’estat de degradació actual.


Comentaris