Valls espera més de 35.000 persones a la Gran Festa de la Calçotada de diumenge

La festa marca l'inici de la temporada de calçotades que mou al voltant de 10 milions d'euros
Tres participants al concurs de menjar calçots de la Gran Festa de la Calçotada 2018 | Laia Solanellas

 

Valls celebra aquest diumenge, dia 27 de gener, la Gran Festa de la Calçotada, tret de sortida de la temporada de calçots, que s'allarga fins a l'abril. Es calcula que els carrers de la capital de l'Alt Camp s'ompliran amb més de 35.000 persones arribades de la resta del país, de l'estat espanyol i fins i tot de l'estranger.

 

Més de cent anys de calçotades a Valls

A Valls, ciutat d'origen de la calçotada, fa més de cent anys que es fan calçotades. Des de finals del segle XIX, la tradició calçotaire ha anat passant de generació en generació, motiu pel qual Valls és coneguda com la capital del calçot. Tot i ser una tradició antiga, la festa del calçot no es va començar a celebrar fins el 1982 amb motiu d'una jornada itinerant del primer Congrès Català de la Cuina, convertint la festa, amb el pas del temps, en la celebració gastronòmica més popular de Catalunya.

El secretari de la Cambra de Comerç de Valls –organitzador de la Gran Festa de la Calçotada, Rafel Castells. | J.V.

 

Valls courà en un sol dia fins a 300.000 calçots

La programació d'aquest diumenge tindrà com a nexe comú, com no pot ser d'altra manera, el calçot. Als carrers de Valls s'hi podrà veure una demostració de coure calçots a la graella, de l'elaboració de la salsa o presenciar un dels esdeveniments que aplega més gent, el famós concurs de menjar calçots. S'estima que, durant aquest diumenge, a Valls, es menjaran fins a 300.000 calçots.

 

«La vertadera temporada turística de Valls»

Els carrers del Barri Antic de Valls s'ompliran de turistes –alguns arribats amb agències i guies turístics–, mitjans de comunicació internacionals –enguany japonesos i africans– que es desplaçaran fins a la capital de l'Alt Camp per seguir un esdeveniment únic al món. «Per Valls i l'Alt Camp, la temporada de calçotades representa la vertadera temporada turística de l'any; i pel Camp de Tarragona, la segona, després de la de sol i platja», ha subratllat en declaracions a VallsDiari el secretari de la Cambra de Comerç de Valls, Rafel Castells.

 

 

Valls fa olor de calçot

La festa començarà diumenge a les deu del matí amb la demostració de coure calçots a la plaça de l'Oli, i entre els seus concursos destaquen el de cultivadors, el de salsa de la calçotada i el popular Concurs de Menjar Calçots que, any rere any, desperta un enorme interès. A més a més, els visitants podran seguir la cercavila dels elements festius de la calçotada amb els Gegants i la Mulassa de Valls. En resum, un dia en què Valls fa olor de calçot, amb mercats i degustacions populars als carrers del Barri Antic.

El concurs de salsa de la calçotada a la plaça de Blat | Laia Solanellas

 

350.000 persones venen a menjar calçots a l'Alt Camp

Aquest diumenge molts mitjans de comunicació de Catalunya, de l'estat espanyol i fins i tot estrangers vindran a Valls per fer-se ressò d'aquest esdeveniment. D'altra banda, Castells ha posat números als visitants que es desplacen a Valls i a l'Alt Camp en la temporada de calçots. «Calculem que, de novembre a abril, al voltant d'unes 350.000 persones venen a l'Alt Camp, i això pot arribar a generar un moviment d'uns 10 milions d'euros».

 

Tants calçots com puguis en tres quarts d'hora

Un dels actes més importants de la Gran Festa de la Calçotada és el concurs de menjar calçots, el qual arrastra fins a la plaça del Pati centenars de visitants i desenes de periodistes per seguir un esdeveniment únic al món. La dinàmica del concurs es ben clara: menjar tants calçots com puguis en tres quarts d'hora.

 

Es podran menjar calçots ben cuits a Valls. | Laia Solanellas

 

El gran campió no podrà participar al Concurs de Menjar Calçots

Enguany, el gran campió Adrian Wegrzyn, no hi podrà participar. Les bases estableixen que el guanyador del concurs no pot presentar-se dos anys consecutius. L'any passat, Wegrzyn va endrapar 5,8 quilos de calçots en 45 minuts. Segons ha assegurat Castells, de moment ja hi ha apuntades 38 persones en un concurs en què està previst la participació de 20 persones.

 

I recordeu, segons diu la tradició ancestral: una bona calçotada, una 'calçotada amb àngel', ha de tenir, com a teló de fons la serralada de Miramar; com a escenari, una masia vallenca, i, com a platea, la ciutat de Valls amb el seu campanar alterós.

 

També et pot interessar

Valls, a punt per coure milers de calçots a la Gran Festa de la Calçotada

Vins i Caves Portell de Sarral, patrocinador oficial de la 38a Gran Festa de la Calçotada de Valls

Valls busca voluntaris per col·laborar en la Gran Festa de la Calçotada

Valls obre temporada de calçot amb la Jornada Gastronòmica