«La Gran Festa de la Calçotada marca l’inici de la temporada gastronòmica i turística a Valls»

Valls es prepara per acollir unes 40.000 persones aquest cap de setmana, en una de les celebracions de referència a la capital de l’Alt Camp
Presentació de la Gran Festa de la Calçotada 2020 a Valls. | Júlia Giribets

Només queden cinc dies perquè Valls torni a esdevenir la capital gastronòmica de referència amb la celebració de la Gran Festa de la Calçotada. La ciutat ja ho té tot a punt per donar el tret de sortida a aquest esdeveniment que, enguany, a més, compta amb una jornada temàtica dedicada al món del calçot que se celebrarà dissabte i que farà més gran la festa.

 

Aquest dimarts al matí, s’ha presentat oficialment aquesta nova edició, la 39a, en un dia plujós a Valls, on han participat tots els agents implicats en la celebració. Tot i això, s’espera que el mal temps doni una treva i que diumenge acompanyi el dia, com a mínim així ho auguren les previsions meteorològiques.

 

Els voluntaris, ja estan preparats per fer front a l’allau de gent que vindrà a Valls aquest cap de setmana. Es calcula que passaran per la ciutat unes 40.000 persones, la majoria d’elles concentrades en el matí de diumenge, dia fort de la celebració.

 

Precisament el diumenge tindrà lloc el 35è Concurs de Menjar Calçots a les 13.00 hores a la plaça del Pati. «Tenim 20 inscrits», ha dit el coordinador del concurs, Antoni Bastús. De fet, la participació mai ha estat un problema, ja que «hi ha 11 persones en reserva», ha afegit. «El concurs genera sempre molta expectació, mai ens ha preocupat no tenir gent, perquè sempre hi ha participants».

 

Es calcula que es gastaran uns 50 litres de salsa en degustacions i la jornada mourà més d’un centenar de voluntaris. Precisament, aquest any el patrocinador oficial és per primera vegada una empresa que fa salsa de calçot: Fruits S.P., de Figuerola del Camp.

 

El calçot mou unes xifres econòmiques «espectaculars»

En aquesta línia de bona participació, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha destacat la importància d’aquesta festa pel que fa al «turisme gastronòmic i per l’impacte econòmic que porta». Un impacte del qual encara no se’n coneixen les xifres, però que és «espectacular», segons ha apuntat el president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep M Rovira.

 

La Gran Festa de la Calçotada a Valls 2019 | Àngel

 

Rovira, a més, ha afegit que un dels objectius de la celebració és aconseguir «que la gent vingui a Valls a fer la calçotada, de ser atractius i que vinguin aquí». A més, aquesta data suposa un abans i un després en el calendari vallenc, ja que «marca l’inici de la temporada gastronòmica i turística a Valls, és un esdeveniment transversal que afecta el sector primari, que és més potent que el turístic», ha conclòs.

 

Dissabte, jornada gastronòmica

Enguany la Festa de la Calçotada s’allarga un dia més, ja que dissabte se celebrarà la jornada gastronòmica del calçot, que fa uns mesos no es va poder fer a causa del mal temps.

 

El mercat de la calçotada, la mostra de cuina, o la trobada de vehicles antics completarà aquest dia. «La Festa ja posicionava Valls, però amb la jornada de dissabte redoblem esforços i tindrem un cap de setmana espectacular», ha destacat el regidor de Comerç, Òscar Peris, que ha fet una crida a la participació.

 

Els calçots travessen fronteres

Per la seva banda, el president de la IGP Calçot de Valls, Francesc Amill, ha explicat que cada any creix més la demanda de calçots, no només en territori català, sinó també fora de les nostres fronteres. «S’exporta cada cop més, ens en demanen de Saragossa, Eivissa o Mallorca i fora de l’Estat n’enviem a Islàndia, Alemanya o Anglaterra». A més, no només es demana el calçot, ja que el ‘pack’ porta també la salsa.

 

La Gran Festa de la Calçotada a Valls 2019 | Àngel

 

La Gran Festa de la Calçotada canvia de dates l’any 2021

Durant la presentació, s’ha explicat que la pròxima edició de la Gran Festa de la Calçotada, de l’any 2021, canviarà de dates de forma excepcional.

 

Per tal de no coincidir amb les Decennals, s’avançarà 8 dies en el calendari. Per tant, la festa se celebrarà el penúltim cap de setmana de gener, concretament el diumenge dia 24.

 

Consulta el programa de la Gran Festa de la Calçotada de Valls!