Valls homenatja al periodista i escriptor Pere Mialet

Enguany es compleixen 50 anys de la mort de l'escriptor vallenc i el GTP ha estrenat un muntatge basat en les seves obres
La figura de Pere Mialet va ser de gran importància en l'escena del teatre català 'amateur' de la postguerra | Cedida   | Cedida
 
 

Enguany es compleixen 50 anys de la mort de Pere Mialet, escriptor i periodista vallenc (Valls, 1900 - Barcelona, 1968). Mialet va conrear múltiples gèneres com la poesia, els contes, la novel·la, el teatre i el periodisme. Com a autor de les seves obres va fer servir diversos pseudònims: Baldrich, Cap i Cua, Cardina, Furor, Isidro Rabadà, Jordi Valls, Jordi Xufla, Macey, P. Tamiel, Petroni, 6Quet, X. de V., Huc Finn, Mezza Voce, Just Cabal i Herodes/Joshua Colhibri.

  

Els textos de Pere Mialet tornen als escenaris

Ara, 50 anys després que el vallenc deixés aquest món, el Grup del Teatre Principal (GTP) de Valls ha volgut retre homenatge a la seva figura amb «L'encàrrec», un muntatge sobre les obres de Mialet que va pujar a l'escenari del centenari coliseu del carrer Jaume Huguet el 5 i 6 d'octubre. D'aquesta manera, els textos de Pere Mialet han tornat als escenaris vallencs després de 70 anys, i en un format especial que ha permès a l'espectador gaudir de l'extensa obra del vallenc en diferents escenes.

 

El porjecte del GTP neix de la filla de Mialet

El muntatge del GTP, que s'havia programat per a dues representacions, va ser l'obra escollida per donar el tret de sortida a la temporada estable dels Teatres de Valls. L'espectacle compta amb Francina Fernández com a directora i creadora a més d'una vintena d'actors i actrius en el repartiment. El projecte va néixer arran d'un encàrrec de l'Esperança, filla de Mialet, qui va voler homenatjar la figura del seu pare.

  

Una figura molt important en el teatre amateur català

La figura de Pere Mialet va ser de gran importància en l'escena del teatre català 'amateur' de la postguerra, l'únic teatre que podia separar-se de la línia marcada per la dictadura. Gran part d'aquest teatre amateur va sorgir als cercles universitaris i d'aquesta generació han quedat grans dramaturgs de la literatura del país. Entre altres peces, en el gènere teatral Pere Mialet va escriure 'Error de perspectiva', 'Canvi de ruta', 'Melodia discordant', 'La mentida', 'El puntal' o 'El Cucut'.