El grup de teatre ‘La Resclosa’ d’Alcover celebra el seu 10è aniversari a la Fira de Bandolers

En l'edició d'enguany tornen als carrers del poble amb un nou espectacle on el públic tindrà part del protagonisme

El grup de teatre ‘La Resclosa’ va néixer a Alcover fa una dècada, fruit de la necessitat de la gent del poble en implicar-se en el vessant teatral de la Fira de Bandolers i viure-la des de dins. Per fer-ho realitat, una vintena de veïns del poble de totes les edats es van engrescar i es van unir per tal de fer representacions en la Fira. «La majoria no havíem fet mai teatre», explica Àngel Mora, membre de ‘La Resclosa’, però les ganes eren immenses. Ara, els espectacles del grup teatral són tot un clàssic i s'han convertit en un dels reclams que els alcoverencs i visitants esperen trobar cada any. 

Per tal de construir un relat històric, la primera representació que va fer ‘La Resclosa’ va ser una adaptació d’unes actes que explicaven un problema amb les aigües. Casualment, d’aquests textos va sortir el nom del grup de teatre. «L’actor que feia de batlle deia en una frase ‘que es trenquin les rescloses’», explica Àngel Mora, «ens va fer molta gràcia perquè era una paraula que no havíem sentit gaire i es va quedar com a nom del grup». Donada la bona acollida, van seguir fent aquest mateix espectacle durant 3 anys.

Els espectacles del grup han anat creixent amb els anys

El grup va anar fent-se gran i cada cop hi volia actuar més gent. Per tal de donar cabuda a aquesta demanda es va fer un canvi d’estructura, sense perdre el rigor històric de les representacions. «Hi vam posar un toc resclosa, afegint-hi humor, però seguint les dades històriques». Va arribar així ‘El túnel del temps’, un espectacle on el públic viatjava al segle XVII a través d’una màquina del temps. Eren representacions per a 30 persones com a màxim i els actors havien de fer uns 14 passes per atendre tot el públic assistent i «acabàvem esgotats», recorda Àngel Mora.

Les representacions del grup tenen sempre un toc d'humor.
Les representacions del grup tenen sempre un toc d'humor. | Jordi Ribellas/Arxiu Municipal

 

És per això que es va tornar a replantejar l’espai dels espectacles del grup.  Durant les dues últimes fires de Bandolers, ‘La Resclosa’ es va traslladar al Convent de les Arts, un lloc ideal per donar cabuda a més públic, però una mica apartat del nucli del poble, punt neuràlgic de la fira.

‘La roda del temps’ el nou espectacle per la Fira de Bandolers

Enguany, coincidint amb la seva dècada en actiu, el grup de teatre ha volgut tornar al rovell de l’ou i en aquesta Fira de Bandolers, els podrem veure pels carrers d’Alcover amb un nou espectacle: ‘La roda del temps’ que tindrà lloc diumenge 14 a partir de les 17.00 hores. Àngel Mora, avança alguns detalls d’aquest nou format. «Seran escenes distribuïdes en quatre punts, que no tenen res a veure entre si, hi haurà cabuda per a 30 persones a cada lloc i tothom passarà pels quatre punts.  Cadascú tindrà un rol concret, farem participar el públic i ens hauran d’ajudar, a més tenim preparada una sorpresa», afirma.

Els actors també participaran en la inauguració de la Fira i estaran presents en la gran taverna bandolera divendres i dissabte,  un dels grans atractius d’aquesta edició. «Allà explicarem històries amenitzades amb música. Seran cançons conegudes que hem adaptat al poble», explica Mora. Casualitat o no, aquest any, el desè que estan presents a la Fira, és dels que més participació té el grup de teatre.

Imatge d'una de les representacions del grup de teatre.
Imatge d'una de les representacions del grup de teatre durant la Fira de Bandolers. | Jordi Ribellas/Arxiu Municipal

 

Els anys i l’experiència han fet que aquell grup de teatre format per veïns que no havien pujat mai a l’escenari i tenien la inquietud d’actuar s’hagi professionalitzat,  tot i ser 'amateur'. Els alcoverencs ja els esperen cada cop que arriba la Fira de Bandolers. «Amb el temps hem fet cursets per agafar confiança a l’hora d’interpretar», afirma l’actor.

El públic sap qui són els actors, per això «els fa molta gràcia veure’ns caracteritzats». També valoren l’espontaneïtat. «Pot ser que alguna vegada se t’oblidi una frase, o et quedis en blanc... la gent també riu perquè ens coneixen». La representació d'enguany ja està assajada i preparada per portar-la a escena, aquest any més integrada que mai en la Fira de Bandolers.

Una de les representacions de 'La Resclosa'.
Una de les representacions de 'La Resclosa'. | Jordi Ribellas/Arxiu Municipal

 

Aquest és un projecte que implica molta gent, per això, el balanç d’aquesta dècada fent teatre és més que positiu. «És important que ens mantenim i que la gent jove que hi ha al grup segueixin endavant», diu Àngel Mora.

‘La Resclosa’ segueix fent teatre més enllà de la Fira de Bandolers

Els actors del grup de teatre no només es troben quan arriba la Fira de Bandolers. El vincle d’amistat i companyonia que han anat creant al llarg dels anys els ha portat a endinsar-se en altres projectes. Fa uns anys van recuperar les representacions de ‘Els Pastorets’ a Alcover, també han portat a escena reconegudes obres teatrals com ‘Políticament incorrecte’, ‘Homes’ o ‘El florido pensil’. Fruit d’aquesta trobada d’actors, fa 7 anys es va crear el Ball de Dames i Vells, presents a la Festa Major del poble, que vindrà tot just després de la Fira.

Fora del grup de teatre tots tenen les seves vides, les seves feines... però ‘La Resclosa’ els ha servit per unir gent que aparentment no té res a veure, d'edats diferents, però que junts, han demostrat que el teatre local pot tirar endavant amb petits formats però amb grans idees.

Podeu consultar tota la programació de la Fira de Bandolers en aquest enllaç.