iev-valls

Valls redescobreix Robert Gerhard amb l'edició de l'obra inèdita Sonatine à Carlos

L'any 2020 es commemorarà el 50è aniversari de la mort del compositor i vallenc il·lustre

Gerhard, Beethoven, Carner. Una celebració.  Amb aquest títol, l'Institut d'Estudis Vallencs, els Amics de la Música de Valls i l'Associació Musical Eduard Toldrà han estrenat un projecte conjunt que consagra l'obra de tres personatges cabdals de la cultura universal en un any d'efemèrides: Ludwig  v.  Beethoven  en  el  250è  aniversari  del  seu  naixement, i Robert Gerhard i el poeta Josep Carner en el 50è aniversari de la seva mort. Sens dubte, la contundència dels aniversaris i la seva coincidència el 2020 és irrepetible.

Com a tret de sortida a les celebracions, l'antic hospital de Sant Roc va acollir, dimarts 24 de setembre, la presentació del cicle d'aquestes tres figures que s'ha preparat per a l'ocasió, amb una tertúlia amb autoritats, representants de les entitats culturals organitzadores i especialistes en la matèria com Edmon Colomer, Oriol Pérez i Treviño, Gabrielle Deakin, Carles Duarte i Carlos Duque. La programació compta amb una vintena de concerts i activitats que s’estenen més enllà d’una temporada i que culminaran el gener de 2021, coincidint amb la celebració de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de la capital de l’Alt Camp. 

L'edició de Sonatine à Carlos

L'endemà, 25 de setembre, va fer 123 anys del naixement de Robert Gerhard (Valls 1896, Cambridge 1970), el gran compositor il·lustre vallenc. Amb aquest motiu, la seu de l'Institut d'Estudis Vallencs va tornar a acollir un acte, en aquest cas la presentació de la primera edició de Sonatine à Carlos, obra per a piano escrita el 1914 per Gerhard i dedicada a un dels seus germans, el polític republicà i traductor Carles Gerhard.

robert-gerhard
Imatge de la portada de Sonatine à Carlos | IEV

 

L'obra original es conserva des de finals dels anys 80 del s. XX en el Fons Robert Gerhard de l'Institut d'Estudis Vallencs.  Ara, gràcies a la generositat de la família de Ferran, el tercer dels germans Gerhard, Sonatine à Carlos ha pogut ser redescoberta i posada a l'abast de qualsevol persona que tingui interès en la matèria.

Potser també t'interessa: