Dolors Farré, amb la vara d'alcaldessa

Dolors Farré és investida alcaldessa de Valls amb l'abstenció d'ERC i Compromís

Junts per Valls, en els propers dies podria arribar a un acord amb ERC o bé, com a última opció, governar en minoria
Dolors Farré ha agafat el relleu d'Albert Batet en l'alcaldia de la ciutat de Valls | Redacció

Amb gairebé una puntualitat britànica, el ple de constitució del nou consistori vallenc s'ha iniciat a les 12 del migdia, en una sala de plens plena de gom a gom, amb una àmplia representació del teixit cultural i institucional de Valls. Com era de preveure, Dolors Farré, la cap de llista de Junts per Valls, ha estat escollida nova alcadessa de la ciutat gràcies a l'abstenció de la coalició d'ERC i Compromís per Valls.

Farré ha agafat el relleu d’Albert Batet en l'alcaldia i novament el partit governarà la ciutat durant els propers quatre anys. No obstant això, tal com va passar en l'anterior legislatura, Junts per Valls necessita un soci en el govern per tal de poder desenvolupar les seves accions programàtiques d'una forma còmoda, ja que en les eleccions del passat 26 de maig va obtenir 8 dels 11 regidors necessaris de la majoria absoluta en el plenari, amb 3.581 vots que representen el 32,4% del sufragi.

En aquest sentit, malgrat que durant la darrera setmana Farré ha intensificat els contactes amb el candidat republicà Jordi Cartanyà, encara no s'ha pogut tancar cap pacte de govern ni s'ha pogut reeditar la fórmula d'ara fa quatre anys. Les dues parts reconeixen que les negociacions no avancen amb la fluïdesa que es voldria i ni Junts per Valls ni ERC es posen d'acord en alguns temes de fons, si bé els seus respectius programes electorals tenen molts punts en comú. Així, doncs, tot apunta que el possible pacte entre els dos partits es farà esperar i les negociacions s'allargaran durant dies. Fins i tot, no es descarta que Dolors Farré comenci la legislatura governant en minoria.

L'apunt de TarragonaDigital: 'Passi el que passi, Barri Antic'

A Valls el mandat comença amb una calma tensa paral·lela a les discrepàncies tolerades que es viu dins l'independentisme a escala de país.

  

Amb una victòria clara del PDECAT a les urnes però amb un paper decisiu per ERC - que sumant amb Compromís escala fins als cinc regidors - les negociacions per tancar abans del ple d'avui un acord de govern han quedat enquistades en el repartiment de regidories i en com distribuir les àrees de control entre republicans i neoconvergents.

  

Presumiblement l'acord arribarà aviat, entre altres coses perquè no hi ha una alternativa de govern mínimament sòlida i coherent amb el que uns i altres han defensat en campanya electoral. No obstant això, les tensions, no només entre socis de govern, sinó també dins d'ERC poden fer que aquest mandat post Albert Batet sigui més complicat a nivell estrictament polític.

  

Cal veure també si el relleu que Ciutadans pren al Partit Popular en el plenari vallenc manté el perfil institucional i d'entesa que li ha donat Francesc Caballero durant tots aquests anys o, un cop Ciutadans s'aclareixi a Madrid i torni a posar el focus a Catalunya, converteix de nou en els ajuntaments el camp de batalla via mocions per qüestions com les banderes o les pancartes.

  

Sigui com sigui, hi ha un tema inajornable que tots s'han posat a la boca dia sí i dia també durant la campanya i que ara han de començar a gestionar amb valentia, sense excuses i amb fets visibles: donar un nou impuls al Barri Antic vallenc i aconseguir que d'aquí a quatre anys no sembli el mateix. Si a altres llocs s'ha aconseguit fer, a Valls també ha de ser possible.

Potser també t'interessa: