Pista d'esports urbans a Valls

Joves de Valls oferiran cursos d'iniciació a l'skate i BMX a la zona d'esports urbans del Fornàs

També es treballa per oferir-ne de cal·listènia, amb els mateixos joves com a monitors

L'Ajuntament de Valls  ha volgut reconèixer i posar en valor les diverses iniciatives del jovent vallenc, a la zona de pràctiques esportives urbanes del Fornàs (skateparc), que han permès reobrir i dinamitzar aquest espai en l'actual context de pandèmia i de restriccions. Aquesta autoorganització ha tingut continuïtat, i aquest mes de març i abril es posen en marxa cursos d'iniciació a l'skate i BMX i, es treballa per oferir-ne també de cal·listènia, amb els mateixos joves com a monitors.

La iniciativa va començar el maig de l'any passat, quan un grup d'usuaris del parc de barres, practicants habituals de cal·listènia, van plantejar a la regidoria de Joventut la voluntat d'organitzar-se per tal de reiniciar la seva pràctica en el període de desescalada, seguint la normativa de cada moment. Es venia d'un període de mesos de confinament  en el qual no es va poder fer ús de l'espai, i els gimnasos i espais d'entrenament encara estaven tancats.

De la pràctica esportiva al monitoratge

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

La iniciativa dels joves però, va més enllà, i ells mateixos han proposat al servei de joventut poder realitzar cursos d'iniciació a l'skate i BMX per a nens, nenes i jovent en general. La seva inquietud sorgeix quan detecten que l'espai és utilitzat per persones que s'inicien en aquestes modalitats i alguns pares i mares els demanen si poden ensenyar-los diferents tècniques per millorar-ne l'ús.

Així a mitjan març s'inicien dos grups d'skate (dimarts i dissabte) amb el monitoratge de  Cristian Mesa i Santino Rial, i després de Setmana Santa s'iniciarà el curs de BMX, que tindrà com a monitor Ferran Pallàs. També s'està treballant per poder iniciar un curs de cal·listènia completant així, les diferents disciplines de l'espai.

El valor de trobar espais d'esport i lleure per fer front a les actuals restriccions

La regidora de Joventut,  Laia Castells, ha explicat que els diferents estudis publicats recentment sobre la joventut estan posant de manifest que la pandèmia i les diferents fases de confinament està tenint una gran afectació entre el col·lectiu de joves, especialment en l'àmbit de la  salut mental i de l'estat anímic. «En aquest difícil context que estem vivint i d'especial dificultat i afectació en la vida social dels i les joves, volem agrair aquestes iniciatives que sorgeixen des dels propis joves», ha destacat.

Des del servei de joventut «l'experiència que avui expliquem aquí és la contrària a la visió que a vegades es té de la joventut: tenim un grup de joves que s'han organitzat i han assumit responsabilitats per poder fer ús de l'espai seguint la normativa vigent» i, per aquest motiu, «volem estar al seu costat i donar-los suport en aquest tipus d'iniciatives que ens semblen molt positives».

Els tècnics també han remarcat que l'espai de pràctiques esportives urbanes de Valls és una història de participació, implicació i d'iniciativa juvenil que, en coordinació amb el servei municipal de joventut, «han fet possible que a dia d'avui a Valls tinguem un skateparc, un circuït de BMX, un parc de cal·listènia i una pista de bàsquet». La primera pedra de l'actual espai es va posar el 2013, amb la construcció de l'skateparc i la pista de BMX. Uns espais que van ser pensats i treballats amb un grup de joves practicants d'skate i que formaven part de l'associació juvenil Big Fam, que posteriorment organitzaria diferents jornades de cultures urbanes en aquest espai.