ARA MATEIX

Crema un vehicle a l'enllaç de l'AP-7 amb la T-11 a Reus

Una xerrada de Magí Sunyer enceta els actes de l’Any Aladern a Alcover

Serà aquest divendres 23 de novembre a les 19.00 hores al Museu d’Alcover
Espai Aladern al Museu d'Alcover. | Cedida

 

Alcover commemora enguany el centenari de la mort de l'alcoverenc Cosme Vidal i Rosich (Alcover, 1869 - Barcelona, 1918) més conegut pel seu pseudònim Josep Aladern. Per això, aquest 2018 és l’any Aladern i s’han preparat diverses activitats per celebrar-ho.

 

La primera d'aquestes activitats tindrà lloc aquest divendres 23 de novembre a les 19.00 hores al Museu d’Alcover amb una xerrada a càrrec de Magí Sunyer, professor titular de la Facultat de Filologia Catalana de la URV i gran coneixedor de la vàlua i de l'obra del mestre Aladern.

 

Aquesta xerrada s'ha organitzat amb la col·laboració del Centre d'Estudis Alcoverencs que durant anys ha promogut la difusió del patrimoni literari entorn d'aquest entranyable personatge del municipi. A més, actualment, el Museu d'Alcover acull una interessant exposició sobre el mestre Aladern i la seva colla, que es pot visitar, exactament en l’indret on va tenir una petita impremta que s'anomenava ‘La Saura’.

 

Per tal de fer aquest homenatge, des del museu s'han programat un seguit d'activitats al voltant de la figura de l’alcoverenc, junt amb altres entitats i equipament culturals del municipi, que aniran realitzant durant els pròxims mesos amb l'objectiu de fer valdre la seva memòria.

 

Josep Aladern i el modernisme literari

Cosme Vidal i Rosich (Josep Aladern) va ser el principal dinamitzador del modernisme literari al Camp de Tarragona. Malgrat la penúria econòmica en què va viure, va desenvolupar una intensíssima activitat intel·lectual com a escriptor, periodista, historiador, traductor, editor de revistes i de col·leccions de llibres, gramàtic, folklorista, impressor i dinamitzador cultural.

 

Entre els anys 1897 i 1898 es va constituir al voltant seu el Grup Modernista de Reus integrat per altres personatges de l'època com Màrius Ferré, Hortensi Güell, Miquel Ventura, Pere Cavallé, Ròmul Salleres, Plàcid Vidal, Joan Puig i Ferreter, Xavier Gambús i Antoni Isern.