La Fundació UAF presenta un cicle acadèmic per redescobrir la cultura popular catalana

Divendres 10 de gener, a l'IEV, s'inaugurarà una exposició per reivindicar el llegat que va deixar l’escriptor, folklorista i promotor Aureli Capmany
Fa uns mesos, l'exposició es va poder visitar al CRAI del Campus Catalunya de la URV | Albert Oliva

La Fundació Unió Anelles de la Flama ha presentat un nou cicle anual d’actes enfocat a tractar les diferents vessants de la cultura popular i tradicional des de punts de vista diversos i amb diferents formats, més enllà de la festa al carrer. El cicle pretén ser un punt de trobada, divulgació, debat i reflexió sobre tots els àmbits del folklore de casa nostra i més enllà, les persones que el conformen i el seu paper en el passat, present i futur d’un món en canvi constant.

 

El calendari del cicle es vertebrarà cada any al voltant de les tres grans festivitats vallenques: la festa de la Mare de Déu de la Candela, al febrer, la Festa Major de Sant Joan, al juny, i la Fira de Santa Úrsula, a l’octubre. Aquests tres períodes, especialment assenyalats al calendari de la ciutat, seran el marc idoni per a la celebració d’exposicions, taules rodones, debats, xerrades o projeccions relacionades amb tot allò que tingui a veure amb la cultura popular i tradicional.

 

Aureli Capmany: vida i obra a partir d’en Patufet

La primera parada del cicle arribarà el divendres 10 de gener, amb la inauguració de l’exposició per reivindicar el llegat que va deixar l’escriptor, folklorista i promotor Aureli Capmany en la cultura catalana a partir del personatge d’en Patufet, protagonista de la revista infantil que va dirigir. “Patufet, on ets?” es podrà visitar del 10 de gener al 9 de febrer de 2020 al Pati de Sant Roc de l'IEV de Valls, en horari de dimarts a dissabte de 19.00 a 20.30 h i dissabtes, diumenges i festius de 12.00 a 14.00 h.

 

L’exposició s’estructura en deu apartats: Aureli Capmany i Farrés; En Patufet, la publicació; cançons i crits, orfeons i corals; rondalles, contes, romanços i llegendes; balls i danses, imatgeria festiva; festes i costums, sants, santes i marededéus; els jocs i les joguines; la ciutat de Barcelona; gremis i confraries, oficis, i teatres, espectacle i titelles.

El local social de la UAF es troba al carrer dels Garrofers | Albert Oliva

Valls Folklòrica: el nom

L’any 1976, amb una Unió Anelles de la Flama que tot just feia les seves primeres passes, Valls Folklòrica és un dels noms que va tenir el butlletí intern de l’entitat, abans de prendre el nom definitiu de l’actual revista Sempre. En aquells moments, l’entitat començava a mostrar interès per altres manifestacions del ventall cultural local i català més enllà de l’àmbit de la sardana, que és el que li era propi des de la seva fundació.

 

L’entitat va tenir clara la seva vocació de preservar, recuperar i, sobretot, difondre tots els aspectes del món de la cultura popular que eren propis a la ciutat de Valls i més enllà. El nom del cicle Valls Folklòrica, per tant, pren el relleu d’aquest mateix esperit dels inicis de l’entitat per continuar la tasca que es va iniciar fa gairebé 50 anys de divulgació de la cultura popular en totes les seves vessants.