Un nou protocol de Protecció Civil regularà totes les emergències a Alcover

Es tracta d'un document teòric que té com a objectiu prevenir i controlar els riscos sobre les  persones i béns del municipi

L’Ajuntament d'Alcover ha elaborat i ha implantat el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), un document teòric amb l’objectiu de prevenir i controlar els riscos sobre les  persones i béns; i a la vegada, donar la resposta adequada a les possibles situacions d'emergència del municipi.

La redacció d'aquest document s'ha dut a terme amb les aportacions dels diferents agents implicats: L'Ajuntament d'Alcover, Protecció Civil, Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat, Agents Rurals i el Servei d’Emergències Mèdiques. Els objectius en la seva redacció han estat assolir una òptima reacció en episodis d’emergències, aconseguir la màxima eficàcia i coordinació entre tots els cossos actuants, minimitzar-ne els efectes i, prioritàriament, evitar danys per la població.

El DUPROCIM d’Alcover s’ha elaborat tenint en compte tant la climatologia, l’entorn, les infraestructures i les activitats humanes i detalla actuacions davant onades de calor, contaminació d’aigües, inundacions, risc químic, risc de transports de viatgers per ferrocarril, per concentració de persones i risc d’incendi forestal. Per a cadascun d’aquests supòsits, s’hi especifiquen els efectius i recursos que cal mobilitzar, el procediment operatiu –amb sistema d’avisos i amb criteris d’actuació i nivells d’alerta, tasques preventives i operatius per a cada nivell–, les mesures de protecció a la població i el directori telefònic i el catàleg de mitjans i recursos.

També és una eina que unifica i agilitza els diferents plans d’emergència en cas de ser activats, com poden ser el pla d’emergència de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT),  el d’incendis forestals (INFOCAT), el pla d’emergències per inundacions (INUNCAT) o el del sector químic (PLASEQCAT).

El document conté un apartat especial pensat exclusivament per la Vall del riu Glorieta

Aquest annex va ser reclamat per l’Ajuntament al Departament d’Interior de la Generalitat per la importància que té aquest entorn envers el municipi d’Alcover. En ell s’hi indiquen diferents accions a dur a terme per part de l’Ajuntament, els diferents cossos de seguretat i de retruc, els visitants de la Vall. Unes de les mesures preventives més importants que contempla aquest document és el lliurament d’informació i la col·locació de panells, com també el tancament de la Vall en l’activació del Pla Alfa 2.

Imatges d'una neteja del riu Glorieta | Redacció

 


Comentaris