La Gran Festa de la Calçotada a Valls 2019

Valls ultima els preparatius de la Gran Festa de la Calçotada 2020

L'esdeveniment s'ha convertit en una de les grans festes típiques de Catalunya

El diumenge 26 de gener de 2020 Valls viurà la 39a edició de la Gran Festa de la Calçotada. La capital de l'Alt Camp, proclamada 'Ciutat d'Origen de la Calçotada', cada últim diumenge del mes de gener reivindica aquest àpat com un dels menjars més típics i coneguts de Catalunya. Si bé la calçotada té una vella i ancestral tradició, amb la Gran Festa de la Calçotada iniciada l'any 1982 s'ha aconseguit de conjugar els carrers i places del nucli històric amb la fumera blanca i l'olor dolça de les cebes cuites a terra. 

Enguany, a partir de les 10.00 h del matí, els carrers i les places de Valls seran escenari d'una varietat d'actes: els mercats de la calçotada; la cercavila de la calçotada amb la participació de grallers, gegants, danses i bestiari... Tot això conferirà animació i ambient de festa a la ciutat. Paral·lelament, a la plaça de l'Oli, es faran les demostracions de coure calçots.

Pel que fa a la plaça del Blat, tindrà lloc el 33è Concurs de Cultivadors de Calçots i el 29è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la típica salsa. A partir de les 13.00 h, a les places de l'Oli i de la Zeta hi haurà la degustació popular de la calçotada per qui ho desitgi; també hi haurà graelles preparades per a les persones que vulguin coure carn, llonganissa i botifarra de Valls a la brasa.

Visitants d’arreu participen en l'esdeveniment. | Laia Solanellas

A la mateixa hora, a la plaça del Pati es farà el 35è Concurs de Menjar Calçots, amb l'objectiu de conèixer la xifra màxima de degustació de calçots en un temps determinat. En iniciar el Concurs, les Colles Vella i Joves dels Xiquets de Valls, enlairaran els seus pilars.

La temporada més turística a la comarca

La gran festa del calçot que s'ha convertit en una de les grans festes típiques de Catalunya. La ciutat de Valls obrirà els seus braços a totes les persones que es desplacin a la capital de l'Alt Camp per viure una jornada típica, gastronòmica i popular d'exaltació de la calçotada, amb el regust que comporta una festa viscuda a la pròpia ciutat d'origen, pòrtic d'una plena temporada calçotaire que es perllonga fins tot l'abril. A Valls es fan calçotades de novembre a abril, però la Festa de la Calçotada, representa l’entrada del fort de la temporada de calçotades.

La Gran Festa de la Calçotada és organitzada, conjuntament, per l'Ajuntament de Valls, Cambra de Comerç i Indústria de Valls, Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls, SCCL, Gremi de Restauradors de Valls i l’Alt Camp, Comerç de Valls, amb el suport de la Diputació de Tarragona i amb la col·laboració del Port de Tarragona, Repsol, Unió Anelles de la Flama, Societat de Sant Antoni de Valls, Societat Coral Aroma Vallenca, Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida “Calçot de Valls”, Aigua Mineral Natural de Santes Creus, Institut d’Estudis Vallencs, ONCE, Cartonatges Trilla, Vermut Miró Roig, Vins DO Tarragona. I amb el patrocini de Salses Fruits S&P.

calçot-valls
La ceba es calça amb terra, d'aquí el nom de calçot | Albert Oliva