Mitgeres 2019 és la primera mostra de fotografia documental als carrers de Valls

La proposta instal·la més de 20 imatges gegants al centre històric vallenc i vol convertir la ciutat en un referent de la fotografia al territori
La roda de premsa de Mitgeres 2019 es va dur a terme a ca l'Alemany | Albert Oliva

 

Llumull Accions Audiovisuals i el Casal Popular La Turba, juntament amb altres col·lectius vallencs i entitats com el Museu de Valls, organitzen des del 27 de setembre i fins al 6 d’octubre la primera mostra de fotografia urbana de Valls Mitgeres 2019. La proposta neix amb la voluntat d’esdevenir una activitat sòlida que apropi la fotografia a les comarques del sud del Principat i que alhora posi en valor la nissaga Català-Roca, una de les nissagues de fotoperiodisme més importants del país.

 

Mira la galeria d'imatges de Mitgeres 2019!

 

Més de 20 instal·lacions fotogràfiques de gran format romandran exposades a la vista de tothom. Les façanes mitgeres dels edificis i les places del centre històric de Valls, que actualment pateix una degradació més que considerable tant arquitectònicament com social, es convertiran així en un museu a peu de carrer. De fet, el festival ha agafat el nom de Mitgeres perquè el principal element de la mostra seran totes aquestes fotografies de gran format instal·lades en aquests indrets.

 

La mostra tamb√© tindr√† una seu permanent durant els dies del festival, que enguany ser√† a l‚Äôantiga f√†brica del carrer dels Metges 14, on hi haur√† exposicions fixes i s‚Äôhi celebraran les activitats com taules rodones, xerrades i tallers. 

Intervenci√≥ al carrer Sant Pere | Albert Oliva

 

Mitgeres vol tenir cada any un tema central, i en aquesta primera edici√≥ el fil conductor ser√† la dona en totes les seves vessants. Aquest tema ha servit per escollir les fotografies dels i les autores participants, tant a nivell nacional de reconegudes fot√≤grafes com a nivell vallenc i de comarca. A m√©s a m√©s, des de l'organitzaci√≥ s‚Äôha detectat que a les comarques del Camp de Tarragona hi ha un creixent nombre de persones joves que ha encaminat tant els seus estudis com el seu futur professional al m√≥n de la imatge, el disseny, la fotografia i d'altres disciplines art√≠stiques, i no √©s f√†cil poder mostrar el treball.

 

Els i les fotògrafes de l'edició de 2019

Els i les fotògrafes escollides per aquesta edició són: Nuria López Torres (Barcelona), Enric Català (Valls), Anna Surinyach (Barcelona), Carles Palacio (Girona),Cristina Claramunt (Valls), Alba Anguela (Valls), Clara Redondo (Nulles) i Papa Vives (Miravet).

 

Paral¬∑lelament, s‚Äôinstal¬∑lar√† a Ca l‚ÄôAlemany les seg√ľents exposicions i activitats: l‚Äôexposici√≥ ¬ę√Äfrica en Femen√≠, Lluites i vict√≤ries de les dones de G√†mbia¬Ľ del col¬∑lectiu Ruido Foto i una mostra de fotografies de dones zapatistes, aprofitant que aquest any 2019, compleixen 25 any de lluita contra el neoliberalisme a l'estat de Chiapas, M√®xic; la presentaci√≥ de ¬ęNO SIN FOT√ďGRAFAS¬Ľ, una iniciativa de persones en l'√†mbit de la fotografia inspirada en la plataforma ¬ęNo Sin Mujeres¬Ľ del context acad√®mic, i el passi del documental realitzat per Photolari: ¬ę¬ŅMachismo en la fotograf√≠a? Hablan ella¬Ľ. 

La proposta del carrer de la Carnisseria | Albert Oliva

 

La nissaga Català-Roca

La primera mostra de fotografia urbana de Valls Mitgeres 2019 tamb√© vol seguir el fil i posar en valor la nissaga Catal√†-Roca. Valls, ciutat que ha vist n√©ixer a una de les nissagues de fot√≤graf m√©s importants de Catalunya, els Catal√†-Roca, que a m√©s, formen part de la galeria de ciutadans il¬∑lustres, Francesc Catal√†-Roca (Valls, Alt Camp, 1922 - Barcelona, 1998) fill del tamb√© fot√≤graf Pere Catal√† i Pic (Valls, Alt Camp, 1889 ‚Äď Barcelona, 1971) un dels introductors de la fotografia d‚Äôavantguarda a Catalunya, i germ√† de Pere Catal√† i Roca.

 

Francesc Catal√†-Roca el 1958 munta enormes plafons fotogr√†fics en l'Exposici√≥ Universal de Brussel¬∑les. El 1965 comen√ßa a fer reproduccions de gran format en color. Amb c√†mera o sense, Catal√†-Roca participa activament en els esdeveniments hist√≤rics que tenen lloc al llarg de la seva vida. En les seves fotografies reflexiona sobre el temps i √©s molt conscient del poder d'informaci√≥ de la imatge. √Čs considerat el mestre de la fotografia documental a Catalunya.