municipals-valls

Les principals propostes dels programes dels partits de Valls i Alcover

A Valls es presenten set candidatures per a l'alcaldia i cinc llistes a Alcover

Diumenge vinent, dia 26 de maig, tots els municipis catalans escolliran el seu alcalde per als propers quatre anys. A sis dies de la cita amb les urnes, VallsDiari es fixa avui en quines són les principals apostes de campanya de les set candidatures que es presenten a Valls i de les cinc llistes per a l'alcaldia d'Alcover.

Els partits vallencs fixen com a eix central de la campanya el Barri Antic de la ciutat

Junts per Valls, el partit amb l'alcaldia actual, ha establert com a eix central del seu programa electoral les actuacions de conservació i recuperació del patrimoni arquitectònic i històric de la ciutat. Alhora, la llista de Dolors Farré ha assegurat que treballarà en cinc eixos prioritaris: una capital turística, de comerç, de la cultura i de servei a les persones; una ciutat del patrimoni històric i natural; una ciutat per a tothom; una ciutat productiva i emprenedora, i una ciutat cohesionada 

El partit de Farré vol fomentar les pernoctacions col·laborant amb el sector hoteler de la ciutat i buscar nous espais d'allotjament al municipi. En comerç, es vol oferir una mediació amb els propietaris de locals perquè es fixin uns lloguers justos i assequibles. Pel que fa a l'àmbit de cultura, una de les propostes més destacades és trobar un emplaçament estable al Barri Antic per a la Casa de la Festa per poder exposar permanentment el seguici cerimonial vallenc.

En l'àmbit de la salut, Junts per Valls vol un millor finançament pel Pius Hospital perquè els seus treballadors puguin recuperar el nivell salarial que els correspon. També es demanarà a la Generalitat la construcció d'un nou edifici per al sociosanitari per adaptar les instal·lacions al servei de qualitat que ofereix el personal assistencial. 

municipals-valls
A Valls hi ha 7 candidatures que es disputen l'alcaldia de la ciutat | Albert Oliva

 

El Pla Especial dels Torrents de Valls serà una eina importantíssima per recuperar aquests espais per al poble i convertir-los en un veritable Parc Urbà que permeti tant els usos lúdics com els educatius, els turístics i els esportius. La rehabilitació de l'església de Sant Francesc com a equipament cultural i la rehabilitació de Ca Padró com a Escola de Música Municipal són les altres prioritats d'aquests propers anys.

Pel que fa a la coalició d'Esquerra Republicana i Compromís per Valls, s'assegura que el model aplicat per Convergència durant els setze anys de govern està esgotat i la ciutat necessita un canvi de rumb. La candidatura basa el seu programa electoral en quatre grans eixos: una ciutat per a les persones (sanitat, educació, igualtat, nova ciutadania, gent gran, jovent); una ciutat per a treballar (empresa, indústria i treball, comerç i consum, administració electrònica); una ciutat per a viure-hi (urbanisme i habitatge, medi ambient, mobilitat, turisme i oci, cultura, patrimoni, esports, participació, seguretat, Picamoixons); i una ciutat que sedueixi. 

La llista de Jordi Cartanyà i Ramon Font vol potenciar l'ocupació i l'empresa donant suport a l'emprenedoria amb l'objectiu de revitalitzar el teixit econòmic de Valls. D'altra banda, es vol canviar el model de gestió sanitària a Valls apostant per una major optimització de recursos humans i materials, apropant la sanitat a les persones i prioritzant l’atenció domiciliària, i es vol construir un nou centre sociosanitari. En matèria d'educació, els republicans volen buscar un nou emplaçament per a l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard.

També es volen oferir ajudes per facilitar l’accés a l’habitatge dels joves i els mecanismes per obtenir-les. Es fomentarà la creació de comerç en aquells carrers on hi hagi locals buits a través de la bonificació en el lloguer d’aquests locals i s'ampliarà l’oferta d’aparcament gratuït de gran superfície: molls de l’estació 2, Barri Antic i zona adjacent a la Creu Roja. Pel que fa a l'àmbit cultural, es volen crear nous espais: Narcís Oller, Robert Gerhard i la Casa de la Festa. 

eleccions-municipals-valls-erc-compromís
Presentació de la marca conjunta d'ERC i Compromís | Albert Oliva

 

La CUP aposta per posar les persones al centre de l’acció política. Així, des de la formació independentista prioritzen matèries com l’habitatge, un dels grans problemes de Valls que només millorarà amb un augment de la inversió i una aposta clara per l’habitatge social; la dinamització comunitària i la intervenció social, especialment al Barri Antic, un barri oblidat per tots els governs municipals que ha de tornar a bategar i la municipalització de les llars d’infants i els serveis que acaben contracte aquesta legislatura.

Pel PSC l’atenció a les persones ha de ser prioritària, i aquesta atenció té diferents àmbits: l’ensenyament, la formació, l’atenció als col·lectius joves, als infants, a la gent gran, a les dones víctimes de violència de gènere, als discapacitats, a les famílies amb situacions econòmiques i socials desafavorides, a l’habitatge, etc.

En aquest sentit, els socialistes vallencs han presentat una sèrie de propostes en cadascun d’aquests àmbits encaminades a millorar la vida dels vallencs i vallenques, especialment aquells en pitjor situació per la crisi econòmica. La creació d'ocupació i la millora dels serveis en el polígon industrial de la ciutat és una altra de les prioritats de la candidatura de Rosa Maria Ibarra. 

podem-valls
Podem Valls és la primera vegada que es presenta a les eleccions municipals | Albert Oliva

 

Per últim, Ciutadans i Podem són els dos partits que presenten la novetat de les eleccions municipals vallenques, ja que ambdues candidatures és la primera vegada que concorren en els comicis locals. Per una banda, el programa electoral de C's, amb Cristina Laíz al capdavant, té com a objectiu principal treballar per un Valls de tots i garantir la neutralitat de l'espai públic amb ordre democràtic i amb la voluntat de fer complir les lleis. Aquest és un dels eixos principals de treball que comparteix amb la veterana candidatura del PP de Francesc Caballero, que per la similitud de propostes dels dos programes electorals el vot espanyolista es podria veure fragmentat.

Altres aspectes fonamentals que comparteixen els programes de les candidatures de C's i PP amb el programa de Podem, amb Carmen Pujadas encapçalant la llista, són la neteja de la via pública de la ciutat, la reactivació del comerç i la rehabilitació del Barri Antic

Habitatge, medi natural i cultura, alguns dels temes dels programes electorals a Alcover

L’accés a l’habitatge, sobretot per part dels joves, és un dels punts dels programes electorals dels candidats a l’alcaldia d’Alcover. Robert Figueras, d’Alcoverencs pel Canvi, proposa aplicar la figura d’un assessor que doni suport a la gent que busqui recursos per accedir a l’habitatge.

Per la seva banda, Jaume Camps, de la CUP planteja que l’Ajuntament tingui un paper actiu per recuperar la borsa d’habitatge en el municipi. Angel Clares, de Junts per Alcover, proposa crear una taula de coordinació amb els propietaris que tenen pisos buits per aconseguir pisos habitables a canvi de mantenir una mena de lloguer social. Des d’ERC, Josep Maria Flores, planteja un pla local d’habitatge i Montserrat Moncusí, del PP, vol promoure el lloguer social.

alcoverencs-pel-canvi
Alcoverencs pel canvi, amb el candidat i l'actual alcalde, Robert Figueras, al mig | Cedida

 

Pel que fa al medi natural, la gran aposta d’Alcoverencs per canvi és la futura central de biomassa que ha d’abastir d’aigua calenta a 5 edificis públics, amb l’objectiu que es gestioni des dels boscos de la zona, amb ‘estella km 0’ i energia sostenible. Aquest projecte no s’acaba de veure clar des del Partit Popular que posen en dubte la ubicació de la central, que estarà en una zona habitable i per tant, asseguren que generarà soroll per als veïns. Junts per Alcover dubten també de la viabilitat de la instal·lació.

En matèria de medi natural, la CUP planteja la necessitat d’un estudi de la qualitat de l’aire per saber què respiren els veïns del municipi.

La cultura també és un aspecte clau en tots els programes electorals. Alcoverencs pel canvi proposa la creació d’una casa de la festa per exposar els elements de la cultura popular alcoverenca, la creació d’un festival km 0 de teatre amateur, fer unes jornades paleontològiques i continuar desenvolupant el Convent de les Arts.

cup-alcover
El candidat de la CUP és Jaume Camps, a l'esquerra | Cedida

 

Junts per Alcover i la CUP, coincideixen en la creació d’una taula d’entitats del poble. ERC vol desestacionalitzar les activitats culturals al municipi i el PP vol fer accions perquè Alcover esdevingui un referent en turisme cultural.