Voluntaris tortuga del Gaià

L'Associació Mediambiental La Sínia culmina el procés de recuperació de la tortuga autòctona del riu Gaià

L'entitat va iniciar el projecte l'any 2006

L’Associació Mediambiental La Sínia ha dut a terme, en els últims anys, una de les experiències més fructíferes al voltant de la tortuga de rierol, una espècie emblemàtica de la fauna autòctona del riu Gaià en perill de desaparició. Tal com explica l’Hèctor Hernández, un dels responsables del projecte, «el procés de recuperació i seguiment d’aquest animal al territori ha donat resultats molt positius, ja que s’ha de tenir en compte que la nostra tortuga, juntament amb la  tortuga d’estany, és una de les dues úniques espècies autòctones d’aigua  que viuen a Catalunya».

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

En aquest sentit, la tortuga de rierol es troba localitzada al sud d’Europa, sobretot a la península Ibèrica, i al nord d’Àfrica, i li agrada viure en climes  temperats i en  aigües tranquil·les, com tolls i gorgs. Després d’una època en què l’espècie es trobava en perill de desaparèixer a la nostra zona, després de l’impuls de l’associació s’ha pogut constatar que, a la zona baixa i mitjana del riu  Gaià s’han consolidat quatre nuclis de població de tortugues i s’han fomentat illes de  biodiversitat  enfocades a la recuperació del cabal ambiental.

Un projecte que neix l’any 2006

Després de plantejar-se la viabilitat en la recuperació de la desembocadura  del riu Gaià, l’entitat es proposa recuperar la presència de la fauna aquàtica a la zona, concretament la tortuga. Per a fer-ho, per una banda basen els primers passos en la recerca d’informació a través de la poca  bibliografia  especialitzada que hi ha. Per l’altra, compten amb el testimoni  de diversos pagesos i persones properes a la zona d’actuació.

La primera conclusió a la qual s’arriba és que l’animal només es pot trobar en alguns punts molt concrets de l’anomenat Gaià Mitjà, a la zona situada entre  Vilabella i Santes Creus, a la comarca de l’Alt Camp. Per aquest motiu, mitjançant unes trampes flotants, es fa un seguiment i «trobem evidències de la presència de tortugues de rierol, però malauradament el 99% de les espècies són invasores i exòtiques, com la tortuga de Florida o d’orelletes vermelles», explica l’Hèctor.

Voluntaris tortuga del Gaià
El voluntariat és una de les peces clau del projecte | Cedida
 

El mateix 2006 ja s’alliberen els tres primers exemplars mascle i femella a la zona, amb l’objectiu d’establir un nucli de reproducció. Alhora, en els anys posteriors s’ha pogut comprovar que aquestes primeres tortugues s’han anat reproduint i a dia d’avui la desembocadura del riu compta amb una  població important d’aquests animals.

Alhora, a partir de 2014 i en els anys successius, es fa l’última gran actuació a la part baixa i mitjana del Gaià, fent diversos alliberaments a Montferri, Querol  i al Pont d’Armentera, i també es recupera la zona humida que es forma a la resclosa que hi ha al Catllar. En aquest punt, «s’han alliberat més d’una quinzena d’exemplars i fent el seguiment posterior hem pogut constatar que les tortugues  s’han establert perfectament en l’espai i s’han reproduït» celebra l’Hèctor.

Alliberaments incontrolats i perill d’hibridació

Una de les amenaces més greus que pateix la tortuga de rierol i que ha provocat gairebé la seva desaparició és la contaminació de l’aigua pels pesticides, la manca de depuració i les captacions que a l’estiu deixen el riu pràcticament sec. També suposen un perill els alliberaments incontrolats  d’altres espècies invasores i exòtiques. Per això, paral·lelament al seguiment que es fa de l’espècie autòctona, l’Associació Mediambiental La Sínia també porta a terme la detecció i la retirada els exemplars d’altres espècies que, de manera particular, s’han alliberat a la zona.

Segons l’Hèctor Hernández, hi ha una  espècie com la tortuga de rierol asiàtica que per les similituds que té amb la  tortuga de rierol d’aquí i per ser del mateix gènere, pot esdevenir una amenaça doble, ja que «si s’arriben a reproduir les dues espècies podríem patir el desplaçament de l’espècie autòctona i la seva hibridació, amb conseqüències irreversibles».

Tortuga del riu Gaià
Les espècies invasores són una de les principals amenaces de la tortuga de rierol | Cedida

L'Associació Mediambiental La Sínia

L’Associació Mediambiental La Sínia  neix l’any 1997 a Altafulla  i focalitza inicialment la seva activitat en la desembocadura del riu Gaià. Els principals objectius que persegueix són la conservació de la biodiversitat  vinculada amb l’entorn fluvial del riu Gaià, el foment del voluntariat i la promoció de l’educació ambiental. Aquests objectius tenen un fort caràcter transversal i, per aquest motiu, es treballen de manera conjunta i coordinada. Al mateix temps, es nodreixen entre ells per tal d’aprendre, conèixer i reflexionar sobre l’entorn natural i totes les possibilitats que ofereix el riu Gaià com a font inesgotable de  patrimoni social, cultural i natural.