Rodonyà rehabilita, en una nova fase, el celler i l'ala nord-est del castell

El pressupost de la restauració és de 83.420,58 euros
imatge de l'interior del celler | Cedida

Rodonyà avança en el projecte de rehabilitació del seu castell. Així, des del mes de setembre s'està duent a terme la reforma del celler semisoterrat i de l’ala septentrional de la segona planta de l'edifici, que ja es troba en la fase final a falta d'instal·lar les aplicacions d’innovació tecnològica per cobrir les necessitats dels principals espais patrimonials.

Per una banda, l'ala nord-est de la segona planta es rehabilita per a allotjar activitats formatives com tallers i  cursets. L'espai va ser reformat anteriorment, i ara el projecte preveu completar-lo afegint-hi un cel ras i les instal·lacions de climatització, ventilació, enllumenat, contra incendis, electricitat, informàtica, etc. Per altra banda, el celler s’habilitarà com a sala museïtzada entorn de la producció antiga del vi i també acollirà actes per al tast de vins, que esdevindran un dels atractius turístics que més visitants podria atraure, impulsant així el coneixement patrimonial i cultural de la construcció.

Pel que fa a la durada de les obres, s'ha previst en un termini de tres mesos i l'actuació es contempla en el marc d’un programa de difusió i desenvolupament patrimonial definit en funció de l’interès arquitectònic i d’alt valor històric del conjunt monumental del castell.

Una ampliació al segle XVIII

El celler que s'intervé ocupa una gran nau semisoterrada coberta amb volta de canó que ha experimentat diverses reformes al llarg de la història. A més, durant la segona meitat del segle XVIII es va ampliar per tal d’ocupar tota la superfície entre la façana nord i el mur de tancament del recinte fortificat. Actualment, es divideix en dos espais: la mina fosca i la mina gran

Estat actual de la planta del castell intervinguda | Cedida

Així, doncs, en aquesta actuació l'espai de la mina fosca es rehabilita com a espai museístic visitable, que alhora podrà allotjar tasts de vins i altres activitats d'enologia. Pel que fa a l'espai de la mina gran es rehabilita com a pas d'evacuació en cas d'emergència de l'espai de l'altra mina.

Seu oficial de l'Ajuntament

El castell, d'origen medieval-renaixentista, actualment allotja les oficines de l'Ajuntament de Rodonyà en altres espais que es van reformar en actuacions anteriors. L'edifici està plenament integrat al centre urbà del poble, a prop de l’església, i forma part de la ruta dels Castells de Gaià, la qual supera la frontera física de la comarca, estenent-se fins a la Conca de Barberà i el Tarragonès.

La porta del castell és d’arc de mig punt i té dovelles de pedra disposades radialment. És de planta quadrangular i es conserven diversos arcs a la part baixa. L’edifici està coronat per una filera de merlets que li atorguen un atractiu especial junt amb les finestres que conserven la forma renaixentista. Pel que fa a l’interior, encara es poden observar les restes d’algunes parets i arcs que ens ajuden a fer-se una idea del seu aspecte contextualitzat a l’època.

L'Ajuntament de Rodonyà, en una imatge d'arxiu | Twitter / @ARodonya

"Imperdible: Els secrets de Mitgeres, la mostra de fotografia documental de Valls" "Agenda: Arriba la jornada d'activitats artístiques a Valls amb Covidart"