La verema de 2019 preveu un ra√Įm d'excel¬∑lent qualitat per√≤ molt mal pagat

500 persones i 300 tractors van participar en la jornada d’aturada de la verema i de mobilització a causa de la caiguda del 28% dels preus en origen, tornant a cotitzacions de 1998
La campanya de verema d'enguany es preveu de gran qualitat | Cedida

 

Amb l'arribada del mes de setembre, les tasques agr√≠coles al voltant de la vinya s'intensifiquen a les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barber√†. Quinze dies amunt, quinze dies avall, depenent de la varietat de ra√Įm i de la climatologia de l'estiu, comen√ßa la verema. El chardonnay √©s la primera que es cull, i el segueixen el pinot noir, el moscatell, el xarel¬∑lo, l'ull de llebre, el macabeu, el merlot, el sumoi, el cabernet i el carinenya.

 

La campanya d'enguany s'emmarca en les dates habituals, ja que la maduraci√≥ del ra√Įm √©s l'adequada per les temperatures i meteorologia d'aquesta √®poca. En aquest sentit, tot i la calor de juliol i la sequera patida a partir de la segona meitat de l'any, la verema no s'ha avan√ßat, tal com s√≠ que ha passat en anys anteriors. Amb tot, la maduraci√≥ del ra√Įm ha estat lenta i per aquest motiu l'inici de la verema s'ha endarrerit uns 10 dies respecte a l'any passat. Per altra banda, les pluges de les darreres setmanes han estat beneficioses i segons els productors no suposaran cap problema per a la sanitat i qualitat del ra√Įm.

 

La majoria de cellers de la DO Tarragona preveuen un increment de la producci√≥ del 10% respecte a la de l'anterior campanya. Segons explica Vicen√ß Ferr√©, el president del Consell Regulador, ¬ęels viticultors colliran al voltant de 4.000 hect√†rees, un 45% de les quals de la varietat de macabeu, que √©s la predominant i la que la DO vol impulsar com a varietat representativa¬Ľ. Per darrere d'aquesta xifra es situa l'ull de llebre, que √©s la varietat que impera en vins negres i el merlot, en menor mesura. 

El president de la DO Tarragona comprovant la qualitat del ra√Įm abans d'iniciar la verema | Albert Oliva

 

Un ra√Įm de gran qualitat 

La previsi√≥ de la producci√≥ d'aquest 2019 √©s excel¬∑lent quant a la qualitat del ra√Įm. Tamb√© amb una quantitat de ra√Įm lleugerament superior a la mitjana dels respecte als darrers anys, la collita d‚Äôenguany √©s molt sana i aix√≤ es traduir√† en uns vins de m√©s qualitat. Bernat Andreu, el president de la DO Conca de Barber√†, apunta que ¬ęaquesta realitat ve donada perqu√® aquest any s'ha pogut reduir fortament el nombre de tractaments a aplicar a la vinya, ja que les condicions medioambientals ho han fet possible¬Ľ.

 

No obstant aix√≤, diversos pagesos i vinicultors del territori en els darrers dies han fet una crida per aturar la verema i no entregar ra√Įm als cellers, davant l‚Äôanunci dels cellers m√©s grans de retallar un 28% els preus en origen en la campanya d'enguany, tornant a cotitzacions de 1998. Aix√≠, el preu actual √©s nom√©s de 30 c√®ntims el quilo, per sota del preu de cost.

 

¬ęPer un preu just per al ra√Įm. Per a la pagesia i el territori¬Ľ

Davant d'aquesta situaci√≥ alarmant, unes 500 persones i uns 300 tractors van participar dijous passat dia 5 de setembre en la jornada d‚Äôaturada de la verema i de mobilitzaci√≥ convocada per Uni√≥ de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associaci√≥ de Viticultors del Pened√®s a l‚ÄôAlt Pened√®s per protestar contra el preu del ra√Įm i del vi base per a vi i cava.  La mobilitzaci√≥, sota el lema ¬ęPreus justos per al ra√Įm i el vi base per a vi i cava. Per a la pagesia i el territori¬Ľ, va comen√ßar amb una concentraci√≥ a les 9.00 h al costat del Cementiri de Sant Sadurn√≠ d‚ÄôAnoia, per iniciar la marxa cap a les seus d‚Äôempreses elaboradores i institucions.

Lectura del manifest de la vaga davant de l'empresa Freixenet | Cedida

 

Els viticultors denuncien que en l'actualitat el sector ¬ęest√† lligat al domini de les companyies elaboradores que mouen m√©s volum, que determinen el preu i els par√†metres de producci√≥ sense cap comprom√≠s amb els productors i el territori, i nom√©s es pensa en la rendibilitat econ√≤mica immediata¬Ľ. En aquest sentit, reiteren que el vi i el cava s√≥n productes lligats al territori i cal la implicaci√≥ de tothom per no c√≥rrer ¬ęun greu perill de deslocalitzaci√≥¬Ľ.

 

Primera Festa de la Verema de la DO Tarragona

Per altra banda, la DO Tarragona ha impulsat, per aquest 2019, la primera edici√≥ de la Festa de la Verema, que se celebrar√† els dies 27, 28 i 29 de setembre amb un seguit d‚Äôactivitats l√ļdiques i divulgatives que es desenvoluparan en una dotzena de cellers de la DO. Les activitats de la celebraci√≥ aniran destinades a tota mena de p√ļblic ¬ęamb la voluntat de difondre tot all√≤ que envolta la cultura del vi, i la vinicultura n'√©s una part important¬Ľ, segons Ferr√©. De fet, amb aquesta festa, es vol donar a con√®ixer les diverses propostes enol√≤giques que preparen els cellers de la DO i es vol explicar a tots els interessats els secrets de la verema i rememorar com es feia tradicionalment al territori.

 

En aquest sentit, la Festa de la Verema oferir√† propostes tan suggeridores i divertides com una baixada en kayak pel riu Ebre combinada amb un tast de vins, organitzat pel celler Vins i Olis Su√Īer de Ginestar; un tast de most i vins ecol√≤gics amb degustaci√≥ de productes de la Ribera d‚ÄôEbre a Biopaumer√† de Rasquera; un tast de vins a cegues a Lafineravins de Rasquera; un sopar maridatge de final de verema acompanyat de m√ļsica en directe a Mol√≠ de Rue de Vinebre; una festa de la verema en fam√≠lia a Mas Vicen√ß de Cabra del Camp que inclou verema i premsat a l‚Äôantiga, o un esmorzar de verema amb passeig en carro a Masmolets i els Boscos de Valls a c√†rrec del Celler Mas Bella.

La roda de premsa de la presentació de la 1a Festa de la Verema de la DO Tarragona es va fer a les vinyes de Cellers Blanch de Puigpelat | Albert Oliva

 

Dins d'aquesta programaci√≥, tamb√© es celebrar√† una festa de la verema centen√†ria amb vermut concert, trepitjada de ra√Įm i passeig en carro a Adernats de Nulles; una descoberta sensorial de la verema i el vi a Cellers Blanch de Puigpelat; un esmorzar de veremador amb una jornada de l‚ÄôOrient Tast al celler Estol Verd de Rodony√†; un passeig amb carro per les vinyes amb tast a Vinya Janine de Rodony√†; un maridatge de vins amb varietats tradicionals com el macabeu i el cartoix√† vermell i un dinar maridatge a les Vinyes del Tiet Pere de Vilabella: un tast de vins joves de dues anyades amb passejada inclosa per les vinyes al Celler Sanrom√† de Vila-rodona; la verema a l‚Äôantiga al celler Mas del Bot√≥ d‚ÄôAlforja; un descens en kayak des de Mora la Nova fins a Miravet per tastar els mostos amb els quals s‚Äôelaborar√† el vi la Pocavergonya o l‚Äôesmorzar de veremadors a la pla√ßa del Blat de Valls que estar√† amenitzada amb m√ļsica en directe i que organitza l‚ÄôAjuntament de Valls que s‚Äôha volgut sumar a la iniciativa de la DO Tarragona.