Els Tres Tombs de Valls: les protestes animalistes no fan perillar el futur de la festa

TarragonaDigital entrevista a Tània Guasch, membre i expresidenta de la Societat de Sant Antoni de Valls
L'any passat es van celebrar els 40 anys de la represa dels Tres Tombs més característics de Catalunya | Àngel Ullate
 

Valls dona el tret de sortida, avui, al calendari festiu de la ciutat amb la festa de Sant Antoni. La diada se celebra el diumenge anterior al dia 17 de gener. Els Tres Tombs, l'element m√©s ic√≤nic de l'esdeveniment, s√≥n uns dels m√©s concorreguts de Catalunya, els que presenten una millor col¬∑lecci√≥ de carros de treball i alhora el recorregut m√©s complex al seu pas pel barri antic de la ciutat, fet que posa a prova la destresa dels carreters. Han estat declarats Festa Tradicional d'Inter√®s Nacional per part del govern de la Generalitat de Catalunya.

L'any 1879 es troba la primera const√†ncia escrita dels Tres Tombs a la capital de l'Alt Camp, al 'Diario Vallense'. Parla extensament de la festa de Sant Antoni Abat i de les tradicionals curses al voltant de l'esgl√©sia. El 1899 trobem la primera refer√®ncia de la cercavila del dia 16, vig√≠lia, que anuncia la festa de l'endem√†. La primera vegada que es perden els Tres Tombs √©s del 1935 al 1939 quan no es realitzen, arran la Guerra Civil espanyola. El 1940 es recuperen i tenen continu√Įtat fins al 1967 que ser√† l'√ļltim any que se celebraran d'una forma continuada. El dia 17 de gener se segu√≠ oficiant la missa en honor a Sant Antoni Abat i es bene√Įen les coques de la festivitat.

El 1974 i 1795 el Xolo i el Pons tornen a engegar aquesta festa a Valls. Aix√≤ donaria peu perqu√® a finals de l'any 1979 al bar Quec de Valls, el Quec, el Batalla, el Salvet, l'Arturo i el Xolo -amics i amants dels carros i dels cavalls- comencessin a treballar en la recuperaci√≥ de la festa. El 20 de gener de 1980 els Tres Tombs tornaven a rec√≥rrer els carrers de Valls, en la seva represa definitiva. 

Imatge d'una festa de Sant Antoni de la dècada de 1960 | Cedida

Fa pocs mesos, van traspassar el Quec i el Purino, puntals de la Societat Sant Antoni de Valls i figures cabdals de la festa. Avui a TarragonaDigital tenim un record especial per a ells i debatem sobre la festa amb T√†nia Guasch, membre i expresidenta de l'entitat.

- Com explicaries, a un foraster, la trajectòria dels Tres Tombs vallencs?

Els Tres Tombs de Valls tenen dues caracter√≠stiques principals. La primera la bellesa del recorregut: el seguici transcorre per tot el barri antic i quan arriben al carrer de la Cort i la pla√ßa del Blat la festa adquireix aquell punt d'espectacle i deixen una mica de banda la tradici√≥ i la contenci√≥. La segona, la bellesa dels carros agr√≠coles: la festa vallenca ha treballat molt b√© la recuperaci√≥ de carros de bocois, amb palla i de traginers, molt t√≠pics de la ciutat abans de la Guerra Civil.

- La diada té el segell de Festa Tradicional d'Interès Nacional. El nivell d'exigència és alt, en aquest sentit, i sempre hi poden haver aspectes a millorar...

A nivell de Catalunya, el m√≥n dels Tres Tombs ha d'evolucionar cap a una recreaci√≥ hist√≤rica fidel a l'√®poca de pag√®s. Vivim en un moment delicat amb el col¬∑lectiu animalista i hi ha moltes plataformes en contra de la nostra festa. S√≥n gent que saben com funcionen els Tres Tombs ni com tractem els animals. Tamb√© desconeixen les mesures que adoptem i els protocols que seguim per preservar el benestar de les b√®sties. 

Les escales de la pla√ßa del Blat s'omplen de gom a gom per veure passar el darrer tomb | √Ängel Ullate

La festa ha d'aconseguir el salt qualitatiu i aconseguir esdevenir una fidel recreaci√≥ hist√≤rica d'una √®poca passada. Cap a la d√®cada dels anys 70 i 80 del segle XX, es pateix una √®poca fosca i en molts llocs deixen de sortir els Tres Tombs. Quan les entitats la tornen a recuperar, s'inicia una √®poca on tot s'hi val, ja que tots els carros s'han cremat i els cavalls han desaparegut de les cases de pag√®s. La represa comen√ßa, d'alguna manera, amb una sabata i una espardenya per√≤ amb el pas dels anys s'ha consolidat i reconegut. A partir d'aqu√≠, s'ha de buscar l'excel¬∑l√®ncia. 

- Aix√≠, doncs, els Tres Tombs vallencs no s'han deslliurat d'algunes protestes de col¬∑lectius animalistes. Com pot influir aquest fet en la continu√Įtat de la festa?

Aquestes protestes no s√≥n un perill per a continuar fent la festa tal com la fem. S'ha d'explicar a tothom qu√® s√≥n els Tres Tombs, com funcionen i com s'organitzen. Sobretot, s'ha de saber realment quin √©s el tractament que reben els animals. Totes les persones que desfilen per Sant Antoni s'estimen molt als seus animals, ja que s√≥n els seus companys, i mai es podria entendre que es volgu√©s fer mal al cavall. 

Pel que fa als carros, la majoria són decorats amb guarniments simulats i molt ben anivellats. Els animals tampoc pateixen gens per caminar dues hores pel centre de Valls, ni s'estressa amb gent ni sorolls. Si som capaços de transmetre que fem la feina bé, i que darrere de la festa hi ha un protocol, un veterinari i una normativa, aquests col·lectius no han d'influir en la nostra manera de fer.

La benedicció dels animals al seu pas pel carrer de Sant Antoni | Albert Oliva

- En aquest sentit, des de fa un temps es treballa m√©s per assegurar el benestar dels animals?

Quan alg√ļ alerta d'una situaci√≥, les entitats s'han de posar les piles i treballar per aquell tema, ja que si hi ha alg√ļ que creu que alguna cosa no la fem prou b√©, s'haur√† de millorar. Fins no fa gaires anys, no era obligatori tindre un veterinari als Tres Tombs, i ara s√≠. Aquest fet √©s absolutament normal, ja que si tenim una ambul√†ncia per assistir una persona, tamb√© l'hem de tindre per un animal. 

- Quin paper té la Societat de Sant Antoni de Valls en d'altres festes similars del país?

Nosaltres col¬∑laborem amb moltes poblacions que tamb√© celebren els Tres Tombs al llarg de l'any. Aquesta pr√†ctica s'anomena 'tornajornals', ja que en la nostra festa vindr√† gent d'Alcover, de Constant√≠, de Calafell, de M√≥ra la Nova... i nosaltres, els tornarem la visita en els seus Tres Tombs.

Valls també té un pes molt important dins del món dels Tres Tombs, gràcies a la col·lecció de carros inèdits i propis que tenim, com el carro gros, el carro petit, o tota la col·lecció de carros de bocois. Durant anys, també vam presidir la Federació Catalana de Tres Tombs i hem estat seu de la Trobada Nacional de Tres Tombs que es va celebrar a la ciutat el 2011.

La Societat de Sant Antoni té una nau als Molls de l'Estació on es guarden els carros | Albert Oliva

- En quin punt es troba la festa de Sant Antoni després de la represa, fa més de 40 anys?

Els Tres Tombs de Valls gaudeixen d'una bona salut i √©s una festa molt consolidada i esperada per tots els vallencs i ve√Įns de la comarca. A nivell de Catalunya, tenim una projecci√≥ important a nivell tur√≠stic i cultural. Hem de seguir treballant per aconseguir el nivell qualitatiu que ens pertoca i encara s'ha de fer molta pedagogia sobre qu√® som, qu√® representem i quina funci√≥ tenien els carros i els animals en el passat. En definitiva, els Tres Tombs s√≥n una representaci√≥ d'una vida de pag√®s que es va perdre fa mig segle. 

"ūüĎČS‚Äôadjudiquen les obres d'arranjament del cam√≠ del Pont de Goi d'Alcover" "ūüĎČAGENDA: Arrenca una nova edici√≥ de la Fira de Rebaixes de Valls"