Els reptes del polígon industrial de Valls per ser un referent al sud de Catalunya

En els darrers anys s'ha invertit en asfaltatge de carrers però encara queda molt perquè el pulmó ecònomic de Valls estigui a l'altura que es mereix
Imatge aèria del polígon industrial de Valls i de muntanyes al fons. | VallsDiari

 

Diverses empreses del sector logístic han participat recentment en la reunió de treball convocada pel projecte Pacte Camp de Valls-Parc Industrial de l'Alt Camp. Aquestes reunions formen part de les trobades periòdiques que s'organitzen amb els sectors industrials més importants de la comarca amb l'objectiu de recollir les seves necessitats i establir estratègies conjuntes de promoció industrial. A la trobada amb empreses del sector logístic, es van abordar temàtiques tan diverses com la necessitat d'ampliar els serveis públics al polígon de Valls, en especial els d'enllumenat i manteniment, així com aspectes de formació ocupacional de l'Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera.

 

Clots al final del carrer Artesans. | VallsDiari

 

Un dels polígons més importants del sud de Catalunya

El polígon industrial de Valls és un dels més grans del sud de Catalunya, amb 3.519.000 metres quadrats, i està ubicat en una zona amb importants connexions per carretera, tant per autopista com per autovies. Destacar que el 67% de la facturació del sector industrial de la demarcació de Tarragona es genera al Camp de Valls. Per aquest motiu, empresaris i treballadors d'aquest espai han demanat continues inversions a l'altura de la categoria del polígon. L'estat dels carrers, la il·luminació i la brutícia han estat les principals reclamacions. Fa poc, es va connexionar el polígon amb fibra òptica, una, també, de les històriques mancances d'aquest zona de Valls. 

 

El mal estat d'alguns carrers del polígon

Recentment, l'Ajuntament de Valls ha adjudicat per un import de 87.458 euros les obres d'asfaltatge de la totalitat del carrer Licoristes. D'aquesta manera, l'ens municipal ha posat fil a l'agulla a les obres de millora de carrers i serveis de la zona industrial després d'anys d'oblid. Aquest 2018, el consistori ha invertit 172.000 euros per asfaltar el carrer Artesans que, com el carrer Licoristes, és una de les vies principals del polígon. Tot i aquestes inversions encara queden alguns carrers amb sotracs i clots que afecten la mobilitat dels vehicles.

 

Un cartell de no tirar brossa al costat de les naus d'IKEA. | VallsDiari

Males olors al polígon industrial

D'altra banda, veïns propers a la zona del polígon han expressat les seves queixes arran de diversos períodes de males olors provinents de l'esmentat polígon industrial. En aquests casos, el consistori vallenc ha adduït que les olors provenien d'abocaments industrials i a la xarxa de clavegueram que hauria provocat el mal funcionament de la depuradora i, de retruc, les males olors que s'han sentit en algunes zones de la ciutat. Tot i que aquests episodis no són habituals, sí que es van repetint en el temps i sobretot a les nits la pudor s'intensifica.

 

L'Ajuntament de Valls va anunciar aquest estiu que intensificaria els controls ambientals a la xarxa de sanejament per determinar les causes concretes dels abocaments. Des de fa temps, l'Ajuntament assegura que treballa amb l'Associació d'Empresaris del Polígon i amb les empreses i això, diu, que ha permès millorar els processos industrials i el compliment de la normativa ambiental.

 

Mobles i brutícia al final del carrer Fusters. | VallsDiari

 

Incidències al polígon industrial

Fa dos estius, l'Ajuntament de Valls va haver d'activar un telèfon de contacte directe per poder comunicar qualsevol incidència o desperfecte a la via pública del polígon industrial. Aquesta mesura es va implementar després que un treballador del polígon de Valls patís un tràgic accident a gairebé a tocar de l'entrada del segon magatzem logístic que té Ikea a l'Alt Camp. L'home va caure dins d'una arqueta i va patir un fort cop i un greu tall a la cuixa dreta. Un robatori d'arquetes a tot el polígon industrial en va ser el responsable.

 

Diversos treballadors van denunciar i segueixen denunciant la manca de manteniment per part del consistori vallenc a la zona i que alguns carrers del polígon es queden sense llum a les hores nocturnes. També, tot i haver-hi cartells avisant de la seva prohibició, alguns camioners segueixen llançant la brossa a l'espai de terra que hi ha al carrer Blanquers.

 

Reforç de la seguretat per part de la Policia Local i els Mossos

Entre les mesures acordades entre l'Ajuntament, la Cambra Oficial de Comerç i Indústria i l'Associació d'Empresaris del polígon, també es va decidir reforçar la seguretat per part de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra. Pel que fa a millora de carrers i serveis, el polígon compta amb una brigada especial de manteniment i també s'ha previst inversions continuades d'asfaltat i es treballarà en la modernització i millora de l'enllumenat i senyalització. També s'intensificaran els requeriments urbanístics per al manteniment i tancament de solars buits, així com el control ambiental d'abocaments a la via pública o a les xarxes de clavegueram.