GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Valls celebrarà un Sant Jordi en el marc del cinquè aniversari de la reobertura de la Biblioteca Carles Cardó

Les activitats giraran entorn aquesta efemèride on cal destacar un espectacular dibuix en 3D sobre dracs
Diada de Sant Jordi a la plaça del Pati de Valls. | Cedida

 

Just tornar de la Pasqua, Valls es veurà immersa en la celebració de Sant Jordi, que aplegarà un important nombre d'activitats entre dimarts 23 i diumenge 28 d'abril.

 

La festivitat doncs, tindrà un caràcter d'aniversari a la ciutat de Valls. Es compleixen cinc anys de la inauguració de les noves instal·lacions de la Biblioteca Carles Cardó en l'edifici de nova planta, alçat en ple Barri Antic.

 

Aprofitant aquest fet, les activitats pivotaran al voltant de l'efemèride. La diada comptarà amb un notable volum de tallers i actes participatius en la plaça de Pilar Prim, el nom amb què ha estat batejat aquest espai urbà en referència a la protagonista d'una de les novel·les més celebrades de l'escriptor vallenc Narcís Oller, un dels grans noms de la narrativa catalana i europea.

 

Els dies 23 i 24, els alumnes de les escoles podran confeccionar xapes al·lusives a la diada i a la commemoració de la Biblioteca, així com el públic familiar a partir de les 16 h del dia de Sant Jordi.  

 

La novetat principal serà un espectacular dibuix 3D sobre els dracs, els llibres i les roses a càrrec de l'artista Toni Ortiz. Es dibuixarà al terra del carrer Sant Pere just al peu de les escales de la plaça. La il·lustració s'iniciarà de bon matí i restarà exposada fins al vespre, perquè les persones s'hi puguin fotografiar. 

 

El Museu Casteller se suma a la celebració de Sant Jordi per primer cop

Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya també se suma per primer cop a la celebració amb quatre tallers familiars que tindran lloc el mateix dia de Sant Jordi a la plaça de l'Oli durant la tarda,  dissabte 27 al matí al davant de la Biblioteca i diumenge 28 al matí novament a l'Oli.

 

Els tallers se centren en titelles i contes castellers, així com en les habilitats creatives d' «El teu primer castell». Totes aquestes activitats són gratuïtes, i hi poden participar les famílies en el seu conjunt. 

 

Exterior del Museu Casteller de Catalunya a Valls. | J.G.

 

La celebració comptarà amb els actes tradicionals de les parades de llibres i de roses, l'exposició dels dracs del seguici cerimonial gran i petit de Valls, l'exposició de les novetats literàries locals que s'aniran anunciant els propers dies, les lectures en veu alta, les sardanes, l'entrega de premis del concurs de relats breus, la despertada dels dracs i la cantata participativa que l'acompanya.

 

Una altra de les novetats vindrà de la mà del taller per aprendre les dues cançons que integren aquesta cantata popular. El taller tindrà lloc mitja hora abans de l'inici al mateix Pati. 

 

Els Teatres de Valls també s'han volgut afegir a la commemoració del patró de Catalunya, amb un espectacle familiar sobre dracs a càrrec de Tanaka Teatre (dissabte 27, 18.00 hores) i un d'adults amb la companyia Les Antonietes i el text de Shakespeare «Othello» (diumenge 28 , 18.00 hores).

 

Les visites a la Biblioteca s’han multiplicat des de la seva reobertura

Paral·lelament, s'han donat a conèixer les dades d'aquests darrers cinc anys, que posen de manifest que s'han registrat 394.176 visites al nou equipament, amb una mitjana anual de 78.835. El Museu Casteller de Catalunya també se suma per primer cop a la festa, amb activitats familiars en la plaça de l'Oli. 

 

Exterior de la Biblioteca Carles Cardó a Valls. | ajuntament de valls

 

El regidor de Cultura, Marc Ayala, ha assegurat que «aquesta dada evidencia que el nou equipament ha estat un pol tractor de persones cap al Barri Antic, una de les eines importants per dotar-lo de vida, i contribuir a la seva regeneració».

 

Si tenim en compte que l'any 2013, en l'anterior ubicació al passeig dels Caputxins, les visites anuals van ser de 30.290, el creixement ha estat del 160%. Segons la directora de la Biblioteca, Marina Blàvia, «en duplicar el nombre d'hores d'obertura en el nou espai, també es multiplica el nombre de visitants». 

 

Altres dades fan referència al creixement dels préstecs, que han estat 99.227, amb una mitjana anual de 19.845. L'any 2013, els préstecs havien estat de 16.597. Tot i això, Blàvia apunta que «els canvis que està comportant la revolució digital es reflecteixen en els préstecs físics (suports paper i CD-DVD). Les noves generacions escullen, cada cop més, formats virtuals».