Es desencalla la segona fase per modernitzar la xarxa de reg de la Comunitat de Valls

Els treballs, que eren una demanda històrica dels regants de la zona, suposaran una inversió de 5 MEUR
La consellera Teresa Jordà farà una visita a Valls, dijous | ACN

El Ministeri d'Agricultura ha signat finalment el conveni que permet al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació desencallar i poder executar les obres de modernització del reg a la zona dels Torrents de Valls, aturades des del 2014. Segons ha informat Teresa Jordà, la Consellera d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, la inversió serà de 5 MEUR fins al 2023, i les obres s'inicaran aquest mateix any 2020. 

El projecte global afecta 470 hectàrees, principalment del municipi de Valls i en menor mesura de Vallmoll (6 hectàrees), i ateny uns 450 propietaris, que assumiran el 10,5% del projecte. La consellera Teresa Jordà es desplaçarà dijous a la tarda a Valls per reunir-se amb els representants de la Comunitat de Regants, lliurar-los una còpia del conveni i començar a planificar l'inici dels treballs.

Segons l'executiu català, aquestes obres es van decretar d'interès general l'any 2001 i el Ministeri d'Agricultura només en va executar la primera fase, però va quedar pendent la segona fase que també havia d'assumir el govern espanyol. El principal impediment era que l’Estat havia de retirar la catalogació del reg de Valls com d’interès general. L'acord permet donar continuïtat a la segona fase de les obres de modernització del reg, que executarà la Generalitat i donarà servei a 202 hectàrees.

El projecte preveu la canalització de la séquia de la Marsala, la construcció d'una bassa de regulació d'aigua i també un sistema de telecontrol i automatització del reg. Els regants assumeixen un 10,5% de l'obra, que en aquesta fase representa uns 500.000 euros. Les obres de la primera fase es van acabar el 2014, amb un cost de 4,4 MEUR.

Segons Agricultura, aquesta obra és un exemple del compromís del departament en la modernització de la xarxa de reg. La modernització del regadiu és clau per fer un ús de l'aigua amb criteris de sostenibilitat i una oportunitat perquè en millora la gestió i la producció. El Govern va aprovar a final de l'any passat destinar 460 MEUR a infraestructures de regadiu fins al 2032, entre les quals aquesta segona fase de modernització de la xarxa a Valls.

"🎉L'ENHORABONA: Nou premi de recerca per una alumna de l'Institut Jaume Huguet de Valls" "🎉ATENCIÓ: Valls tindrà un nou ball al Seguici Cerimonial per les Festes Decennals 2021"