El Museu de Valls es troba ubicat al passeig dels Caputxins.

El Museu de Valls obre temporada amb una exposició única a Catalunya dedicada a Vicente Rodes

El Dia Internacional i la Nit dels Museus, que se celebraran per tercera edició a Valls, i el cicle expositiu de la Capella de Sant Roc completen la temporada de primavera-estiu

 

El Museu de Valls ha presentat la nova temporada d'exposicions per als mesos de febrer a juliol d'aquest any, que inclou les mostres previstes pel mateix museu i la Capella de Sant Roc. El nou cicle expositiu començarà aquest dissabte 23 de febrer a les 12.30 hores amb la inauguració de l'exposició ‘Vicente Rodes Aries: L'estudi del natural. De l'Acadèmia al Romanticisme’, produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Museu de Valls, i que es podrà veure a la ciutat fins al 28 d'abril.

Aquesta mostra itinerant està dedicada a un dels pintors més valorats de la primera meitat del segle XIX. Valls serà l'única ciutat de Catalunya que acollirà l'exposició amb més d'un centenar d'obres, una col·lecció que en el cas de Valls s'ha enriquit gràcies a la generositat de les diverses branques de la família Moragas. Això ha comportat que gairebé s'hagi doblat el nombre d'obres que es veuran exposades al Museu de Valls.

Tot i que Vicent Rodes Aries és un pintor que ha passat força desapercebut, en el seu moment va ser un artista molt valorat. A la primera meitat del segle XIX, l'alta burgesia barcelonina, l'aristocràcia, els militars, alts càrrecs de l'administració de l'estat, com juristes i capitans generals, van passar pels seus pinzells.

La relació de Rodes amb Valls

La filla del pintor, Júlia Rodes, es va casar amb l'hereu de la família Moragas de Valls. Aquest fet va lligar el pintor a la ciutat de Valls, perquè a casa dels Moragas es va guardar un ric fons de la seva obra.

L'única exposició retrospectiva dedicada a Vicente Rodes va ser presentada a Valls l'any 1926, a la Biblioteca Popular, una iniciativa del nét de l'artista, Fidel de Moragas Rodes, fill de Valls. Des d'aleshores no s'ha fet ni a Catalunya ni al País Valencià, ni enlloc, cap més exposició, un fet que converteix en excepcional aquesta mostra.

Les obres que es poden veure a Valls, procedeixen de 25 col·leccions diferents, entre públiques i privades. D'aquestes, 17 són particulars, provinents de Barcelona, Valls, Alacant, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallés, Viladellops, Tarragona i Perelada.

Tercera edició del Dia Internacional i la Nit dels Museus

Un altre dels moments dins la nova programació del Museu de Valls serà la celebració, per tercer any consecutiu, del Dia Internacional i la Nit dels Museus, dedicades a Jaume Mercadé i al Centenari de la Biblioteca Popular.

La celebració, que enguany coincidirà el dissabte 18 de maig, tornarà a obrir les portes del museu en horari nocturn i amb activitats que es presentaran properament.

Art contemporani a la Capella de Sant Roc

Completaran la programació expositiva dues noves mostres a la Capella de Sant Roc: ‘The eye's speech’ d'Eulàlia Rovira  (del 15 de març al 12 de maig) i ‘Sibina’ de Laia Estruch (del 18 de maig al 21 de juliol) , totes dues dins del cicle ‘Una força vulnerable’.


Comentaris